středa 8. května 2024

Jaro klepe na dveře, připravte trávník na novou sezónu

Na jaře potřebuje trávník zvýšenou péči. Už brzy proto nastane čas pro vertikutaci a hnojení. Zásobit byste se měli i kvalitním osivem a připravit se tak na první jarní paprsky. Poradíme vám, jak na to.

Trávník

Ilustrační foto
Zdroj: unsplash.com

  • Ilustrační foto
  • Zdroj: unsplash.com

Aby byl trávník kvalitní a hustý, je nutné nejen pravidelně sekat, zavlažovat a občas dosévat a hojit, ale také vertikutovat. Tuto činnost provádějte dvakrát ročně, a to brzy na jaře a na podzim. Správnou vertikutací zbavíte trávník mechu, plsti a mělce kořenících plevelů. K vertikutaci trávníku budete potřebovat vhodnou techniku. V současné době si můžete pořídit elektrický, akumulátorový nebo benzínový vertikutátor. Na jaře se pusťte do práce v období od března do dubna po prvním sečením trávy. Horní vegetační vrstva trávníku nesmí být při vertikutaci mokrá. Optimální hloubka řezu je na jaře dva až čtyři milimetry.

V případě potřeby můžete po vertikutaci rozprostřít na plochu travní písek. Tento speciální písek trávník provzdušní, aktivuje a podpoří růst kořenů a zlepší příjem živin. Řidší a holá místa dosejte vhodnou travní směsí.  

I když máte kvalitní půdu, vyplatí se trávník jednou až třikrát ročně přihnojit. Dobré hnojivo dodá trávníku dostatečné množství živin. Na jaře volte takové přípravky, které obsahují vysoké množství dusíku.

Autor: HT

Související

Foto 3_Z09_8581_export.jpg
Ostatní Fauna

Sloni řádí v bahně, vombati se sluní a zoo prodloužila otevírací dobu

chehiya-praga-gorod-vesna-cvety
Domácí

Po teplém únoru přišel i rekordní březen. Nikdy nebylo v tento měsíc tepleji

433946356_396584179656311_2616266636493689334_n
Domácí

Lyžaři dostali poslední šanci, spíš než nový sníh se čeká obleva

krokus-ilustrační foto
Domácí

Jaro začíná, zatím jen to meteorologické, na astronomické si ještě počkáme