pátek 17. května 2024

Sloni řádí v bahně, vombati se sluní a zoo prodloužila otevírací dobu

Slunce a vysoké teploty lákají většinu zvířat v pražské zoo do venkovních výběhů. Osmičlenná gorilí tlupa navštívila venkovní výběh poprvé s oběma mláďaty. Pod širým nebem už se pasou i žirafy, zebry či antilopy, sloni si užívají bahenní lázeň.

Foto 3_Z09_8581_export.jpg

Slonice Tamara (vlevo v popředí) a Lakuna (vpravo v pozadí) si užívají bahenní lázeň.
Zdroj: Zoo Praha / Petr Hamerník

  • Slonice Tamara (vlevo v popředí) a Lakuna (vpravo v pozadí) si užívají bahenní lázeň.
  • Zdroj: Zoo Praha / Petr Hamerník

Ven z pavilonu vycházejí i lvi nebo tygři a celá řada ptačích druhů hnízdí napříč areálem. „Při nynějších denních teplotách kolem dvaceti stupňů Celsia návštěvníci spatří venku drtivou většinu zvířat v Zoo Praha po celý den. Gorily nížinné v Rezervaci Dja mají i s ohledem na choulostivá mláďata trochu odlišný režim, největší šanci je pozorovat při pastvě na čerstvé trávě mají lidé mezi desátou a druhou hodinou,“ radí zoologický náměstek zoo Jaroslav Šimek.

Slonice Tamara a Lakuna si užívají bahenní lázeň v travnatém výběhu Údolí slonů, kde je možné samičí stádo zastihnout v dopoledních hodinách. Sloni indičtí díky těmto koupelím pečují o svou kůži, kterou tak chrání před sluncem, hmyzem, zvlhčují ji a současně se celkově ochlazují – na většině těla totiž slonům chybí potní žlázy. Oba hroši obojživelní – Maruška a Tchéco dostávají svému druhovému jménu denně před zraky návštěvníků. Samice tygra sumaterského Surya si aktuální teploty užívá ve venkovním výběhu Pavilonu šelem a plazů v dolní části zoo. Vombatům obecným tasmánského poddruhu jsou jarní teploty kolem dvaceti stupňů Celsia příjemné, a tak je velká šance je zastihnout ve výběhu: nejlépe kolem 14. hodiny.

Díky teplému počasí i stále pozdějších západů slunce prodlužuje zoo otevírací dobu až do 19 hodin. Stalo se tak výjimečně o měsíc dřív než obvykle.

Související

Noví lední medvědi v Zoo Praha.
Domácí Fauna

Pražská zoo má dvojčata ledních medvědů

Foto_DSC09910_export
Ostatní

Máme orangutaňátko, hlásí pražská zoo. Narodilo se včera odpoledne

Foto 2_Z08_3249_export
Ostatní Fauna

Gorilí mimina z pražské zoo už návštěvníci pozorují v jednom výběhu

GK9MRZMXUAAhEm7
Ostatní

Mám sourozence, oznámila Mobi. Pár hodin staré gorilí mimino už je ve výběhu