Ford Mustang slaví 60 let. Stvořil třídu Pony Cars

Automobilová legenda Ford Mustang slaví 60 let.

Ford Mustang z roku 1964

Ford Mustang z roku 1964
Zdroj: Pexels / Ahmed Abouelhassan

  • Ford Mustang z roku 1964
  • Zdroj: Pexels / Ahmed Abouelhassan

Dnešní den připomíná významný milník v historii automobilového průmyslu. Přesně před 60 lety byl veřejnosti představen Ford Mustang. Ikonický sporťák se stal nejenom v USA symbolem svobody, síly a elegance a zanechal nesmazatelnou stopu v srdcích milionů nadšených motoristů po celém světě.

K představení sériové výroby došlo na Světové výstavě v New Yorku 17. dubna 1964. Původně byl Mustang zamýšlen jako levný dvoumístný sportovní vůz, který by konkuroval vozům jako Chevrolet Corvette. Vůz získal nesmírnou popularitu a záhy se stal jedním z nejoblíbenějších aut své doby.

První generace Fordu Mustang, nazývaná „pony car“ podle hřebce v logu Mustangu, se vyznačoval elegantními liniemi, vysokým výkonem, cenovou dostupností a revolučním designem, který oslovil širokou škálu zákazníků.

V průběhu své dlouhé historie prošel mnoha transformacemi a inovacemi. Od svého uvedení na trh Mustang překonal hranici deseti milionů prodaných vozů a stal se symbolem americké automobilové kultury. Dodnes zůstává Ford Mustang jedním z nejuznávanějších a nejžádanějších sportovních automobilů.

Autor: Šimon Mitro

Související

pneu
Zahraniční Auta

Emise z pneumatik škodí životnímu prostředí

Robert Oppenheimer
Zahraniční Výročí

Otec atomové bomby se narodil před 120 lety

Immanuel Kant
Zahraniční Výročí

Immanuel Kant se narodil před 300 lety. Jeho myšlenky rezonují dodnes

turistická značka
Domácí Výročí

Klub českých turistů oslaví 135 let od vyznačení první turistické trasy