pondělí 29. dubna 2024

Fiala ocenil dceru Milady Horákové. Dnes bude mluvit o důležitosti pomoci Ukrajině

Otázka americké pomoci Ukrajině je pro Fialu klíčovým tématem celé jeho cesty do Spojených států. O uvolnění obřího finančního balíku dnes požádá ve Sněmovně reprezentantů, která pomoc už několik měsíců blokuje.

GLPkITdWMAE2i2P

Petr Fiala ocenil v USA dceru Milady Horákové medailí Karla Kramáře.
Zdroj: X/Petr Fiala

  • Petr Fiala ocenil v USA dceru Milady Horákové medailí Karla Kramáře.
  • Zdroj: X/Petr Fiala

Během včerejška se předseda české vlády Petr Fiala nesetkal pouze s americkým prezidentem Joem Bidenem, který ocenil Českou republiku za to, s jakou vervou se ujala otázky pomoci Ruskem napadené Ukrajině, ale i s krajany, kteří žijí ve Spojených státech. Mezi nimi byla i Jana Kánská, dcera komunisty popravené odbojářky Milady Horákové, která se od své emigrace do USA v roce 1968 dlouhodobě zasazovala za upevňování česko-amerických vztahů. Té Fiala předal medaili Karla Kramáře.

Nejdůležitější část dnešního Fialova programu však spočívá v návštěvě americké Sněmovny reprezentantů, kde by český premiér měl promluvit o americké pomoci Ukrajině. Otázka uvolnění balíku 95 miliard dolarů na pomoci válkou zkoušené východoevropské zemi, je pro Fialu klíčovým tématem, protože právě Sněmovna reprezentantů, ovládaná republikánskými zákonodárci, balík finanční pomoci blokuje a peníze chce použít na ochranu vlastních hranic s Mexikem. Fiala podle svých slov doufá, že se mu podaří republikány přesvědčit o tom, aby o uvolnění pomoci začali uvažovat.

Fialova návštěva v USA znamená první návštěvu českého premiéra v Bílém domě po pěti letech. V březnu 2019 se v Oválné pracovně setkal Andrej Babiš s Donaldem Trumpem.

Autor: Jan Skala

Související

a-ukrainian-soldier-stands-guard-in-a-bunker-as-part-f2a17d-1024
Zahraniční

Situace není dobrá, přiznávají Ukrajinci a spoléhají na mírovou konferenci

Donald_Trump_(27150997534)
Zahraniční

Podpora Bidena znovu klesá. Trumpa by nyní volila necelá polovina Američanů

12101882633_89dabc0594_b
Zahraniční

Skončí Netanjahu jako Putin? Chystá se na něj mezinárodní zatykač

mimino
Zahraniční

V USA se rodí čím dál méně dětí