úterý 30. dubna 2024

Fiala je u Bidena. Řeč by měla být hlavně o Ukrajině, ale i ekonomické spolupráci

Poté, co americký prezident Joe Biden jednal se zástupci filipínské delegace, přijal i českého premiéra Petra Fialu. Řeč je především o situaci na Ukrajině a pomoci této zemi.

profimedia-0865093405

Český premiér Petr Fiala při návštěvě Bílého domu u amerického prezidenta Joea Bidena.
Zdroj: Profimedia

  • Český premiér Petr Fiala při návštěvě Bílého domu u amerického prezidenta Joea Bidena.
  • Zdroj: Profimedia

Americký prezident Joe Biden dnes večer přijal v Oválné pracovně Bílého domu českého premiéra Petra Fialu (ODS). Ten přijel do Spojených států na oficiální návštěvu, kdy se kromě amerického prezidenta už sešel se šéfem CIA Williamem Burnsem. Řeč by měla být zejména o válce na Ukrajině a její vojenské i finanční podpoře. Jak Fiala uvedl, chtěl by s Bidenem během hodinové schůzky mluvit také o zajištění bezpečnosti v Evropě a vzájemné ekonomické spolupráci, zejména v oboru jaderné energetiky.

"Situace na Ukrajině je kritická. Dochází jim munice, což znamená, že jsou denně nuceni k těžkým rozhodnutím," napsal před jednáním s Bidenem Fiala. Zejména kvůli ukrajinské problematice se chce zítra sejít také s šéfem Sněmovny reprezentantů Mikem Johnsonem, s níž chce hovořit o balíku pomoci této východoevropské zemi ve výši 95 miliard dolarů, jehož vydání právě republikánští zákonodárci ve Sněmovně reprezentantů několik měsíců blokují.

Fiala by chtěl na své současné návštěvě vyjednat americkou účast na české iniciativě nákupu dělostřelecké munice pro Ukrajinu. Do ní se zatím zapojily zejména evropské země, ale i Kanada.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0868852541
Krimi

Žádná válka, ale alkohol. Vražda ukrajinských vojáků už má motiv

profimedia-0864890199
Zahraniční

Extrémní vedra ničí Filipíny. Vláda nařídila distanční výuku

a-ukrainian-soldier-stands-guard-in-a-bunker-as-part-f2a17d-1024
Zahraniční

Situace není dobrá, přiznávají Ukrajinci a spoléhají na mírovou konferenci

Donald_Trump_(27150997534)
Zahraniční

Podpora Bidena znovu klesá. Trumpa by nyní volila necelá polovina Američanů