úterý 30. dubna 2024

Do Česka dorazila mimořádná dávka vakcín proti černému kašli

Česká republika obdržela mimořádnou dodávku vakcín proti černému kašli z Kanady.

očkování

Ilustrační foto.
Zdroj: PxHere

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: PxHere

Ministerstvo zdravotnictví uzavřelo dohodu se společností Sanofi o dodávce dalších vakcín proti černému kašli, vzhledem k rostoucí poptávce po očkování. Primárně jsou určeny pro dospělé osoby. Tato dodávka navazuje na předchozí doručení deseti tisíc dávek vakcíny Adacel z Velké Británie a dalších dvaceti tisíc dávek z Kanady.

Další mimořádná dodávka, tentokrát 78 tisíc vakcín Adacel Polio z Francie, se očekává ještě tento týden. Společnost Sanofi a Ministerstvo zdravotnictví tak pro Česko zajistily více než 108 tisíc vakcín nad rámec pravidelných objednávek. Ty jsou primárně určeny pro těhotné, dospělé a dětskou populaci.

Očkování je bezpečnou a nejefektivnější ochranou proti tomuto onemocnění a čím více občanů se proti němu naočkuje tím lépe nejen pro každého očkovaného, ale i pro celou společnost. Mezi rizikové skupiny patří děti do 1 roku života, a i ně pomáháme chránit, když se těhotné ženy a rodinní příslušníci nechávají naočkovat,“ uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Autor: Šimon Mitro

Související

Bakterie Bordetella pertussis způsobující černý kašel.
Domácí Zdraví

Nejvíce případů černého kašle za týden. Přibylo 1604 nakažených

profimedia-0858049682
Domácí

Svrčinová skončila ve funkci hlavní hygieničky

kašel
Domácí Zdraví

Za týden přibylo téměř 1 500 případů černého kašle

čk
Domácí

Dalších 1 500 lidí onemocnělo minulý týden černým kašlem