sobota 4. května 2024

Za týden přibylo téměř 1 500 případů černého kašle

Od začátku rok vystoupal počet případů černého kašle na 9 370. Za týdne přibylo téměř 1 500.

kašel

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels / Edward Jenner

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels / Edward Jenner

Podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) vzrostl počet případů černého kašle od začátku roku na 9 370. Za poslední týden lékaři zaznamenali 1476 nových nakažených, což je o osmnáct méně než předchozí týden. Nejvíce ohroženou skupinou jsou děti do jednoho roku, zatímco nejvyšší nemocnost se projevuje ve věkové kategorii 15 až 19 let.

Podle SZÚ se zdá, že nové případy černého kašle začínají stagnovat, ale prognózy jsou stále nejisté. Zejména nárůst infekcí u mladistvých se přičítá klesající imunitě po očkování. Naposledy zažilo Česko větší počet nakažených v roce 1959, tedy rok po zavedení očkováním kdy se nemocí nakazilo 18 978 lidí. Očkování je povinné pro malé děti, ale doporučuje se i pro dospělé.

Nedostatek vakcín způsobil v Česku zájem o očkování proti černému kašli. Ministerstvo zdravotnictví přijalo dvacet tisíc dávek z Kanady, které distribuují lékařům s přednostními objednávkami. Nové objednávky jsou nyní dostupné pouze pro těhotné žen.

Očkovací látky se nyní distribuují do nemocnic a ordinací praktických lékařů. Zvýšený zájem o očkování projevují zejména lidé, kteří často přicházejí do styku s malými dětmi. Od začátku roku podstoupilo očkování proti černému kašli více než 45 tisíc lidí.

V Česku je téměř třetina nakažených ze Středočeského a Jihočeského kraje. Téměř tisícovka infikovaných je také v Praze a na Vysočině. Lékaři očekávají další nárůst v případech černého kašle, zejména ve Středočeském kraji. Podle SZÚ skončilo 2,2 procenta pacientů v nemocnici kvůli závažnějšímu průběhu onemocnění, což představuje asi dvě stě pacientů. Tři lidé v letošním roce na černý kašel zemřeli.

Autor: Šimon Mitro

Související

kvantový počítač
Ekonomika Technologie

Novo Holdings investuje miliony eur do centra pro kvantovou technologii

Vizualizace nové porodnice v Krajské nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně
Domácí

Baťova nemocnice se bude pyšnit novou porodnicí

očkování
Zahraniční Zdraví

Očkování zachránilo za 50 let přes 154 milionů životů

Bakterie Bordetella pertussis způsobující černý kašel.
Domácí Zdraví

Nejvíce případů černého kašle za týden. Přibylo 1604 nakažených