pondělí 6. května 2024

Svrčinová skončila ve funkci hlavní hygieničky

Pavla Svrčinová už není hlavní hygieničkou České republiky. O skončení ve funkci sama požádala.

profimedia-0858049682

Pavla Svrčinová
Zdroj: Jakub Stadler / MAFRA / Profimedia

  • Pavla Svrčinová
  • Zdroj: Jakub Stadler / MAFRA / Profimedia

Vláda dnes na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničky Pavlu Svrčinovou. Její kompetence přecházejí na zástupce a ředitele odboru ochrany veřejného zdraví Matyáše Fošuma, dokud nebude oficiálně jmenován její nástupce. Informaci zveřejnilo Ministerstvo zdravotnictví.

Celý profesní život jsem sloužila České republice v oblasti hygieny i veřejného zdraví, a to na národní i evropské úrovni. V poslední době jsem seznala, že je třeba zodpovědnost za tuto nejvyšší odbornou funkci v oblasti veřejného zdraví předat dál, proto jsem požádala pana ministra o uvolnění z funkce hlavní hygieničky,“ uvedla v oficiálním prohlášení Svrčinová. „V dalším období se chci i nadále věnovat především pedagogické činnosti na Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Ostravské univerzity,“ doplnila.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) ocenil Svrčinovou za její dlouholetou službu a významný přínos v oblasti ochrany veřejného zdraví. Přeje jí vše nejlepší v budoucím období a děkuje za předávání zkušeností studentům medicíny na Ostravské univerzitě. „Funkce hlavní hygieničky se ujala v nesmírně těžkém období a pomáhala vyvést Česko ze stavu pandemické pohotovosti,“ řekl Válek.

Autor: Šimon Mitro

Související

nemocnice
Domácí Zdraví

Zátěž zdravotních sester změří ministerstvo

očkování
Domácí Zdraví

Do Česka dorazila mimořádná dávka vakcín proti černému kašli

Bakterie Bordetella pertussis způsobující černý kašel.
Domácí Zdraví

S černým kašlem zemřel novorozenec z Královéhradecka. Očkování je podle Válka zajištěno

51094915673_8f4c6dc684_b
Domácí

Látky jako HHC budou zakázané, navrhuje ministerstvo. Piráti by spíše legalizovali