neděle 28. dubna 2024

Czech Press Photo 2023 ukazuje tragédie ve světě i bitky dezinformátorů u soudu

Mezinárodní porota vybrala Fotografii roku ze série Romana Vondrouše z agentury ČTK. Ten zachytil desítky lidí, kteří přišli 26. července 2023 k soudu podpořit obviněné za obtěžování šéfa České lékařské komory Milana Kubka v době koronavirové pandemie.

Czech Press Photo 2023

Fotografie roku 2023
Zdroj: Národní muzeum

  • Fotografie roku 2023
  • Zdroj: Národní muzeum

„Tato fotografie nevypráví pouze o nás, ačkoliv je na ní vyobrazená česká a slovenská vlajka. Je to naléhavá zpráva o současné době, kdy se neustále stupňuje agresivita a radikální přístup k řešení složitých otázek. Skrytě osvětluje vzestup populismu, který si získává stále větší pozornost," řekl předseda poroty Petr Mlch.

„Fotografovat podobné akce, kde dochází ke konfliktům, osobně nemám rád. Někdy se totiž situace vyhrotí a začne mela, jak tomu bylo i v tomto případě. Fotoreportérům pak nezbývá nic jiného než být opravdu co nejblíže i s potenciálním rizikem, že schytají nějakou tu ránu,“ popsal vznik fotografie Roman Vondrouš.

Grant Prahy, který je druhou hlavní cenou soutěže, získal Vít Šimánek, který také pracuje pro ČTK. Rok tak může dokumentovat oblasti metropole, které procházejí zásadní proměnou nebo jí v brzké době projdou. „Zanedbaná místa hlavního města se konečně daří přivádět k životu, byť to ještě roky potrvá. Vybraný soubor snímků je svědectvím tohoto stavu i času, v němž se nacházíme,“ komentoval výběr vítěze primátor Bohuslav Svoboda.

Do 29. ročníku soutěže Czech Press Photo se přihlásilo 236 autorů z Česka a ze Slovenska, kteří zaslali více než čtyři tisíce prací.

Výstava vítězných a vybraných fotografií je právě k vidění v Národním muzeu v prostorách Nové budovy na Václavském náměstí v Praze. Celkem je tam k vidění více než 470 tištěných fotografií a více než 240 snímků v obrazovkách a projekcích od 120 autorů. Výstava potrvá do konce července.

Autor: Michaela Dočkalová

Související

Foto z výstavy Na turné
Hudba Výstava

Do světa hudebních hvězd láká výstava Na turné Národního muzea

Věstonická Venuše
Ostatní

O vystavené Věstonické venuši se skoro neví, přesto Národní muzeum trhá rekordy

1280px-Overview_of_Kunratice_Chateau_in_Kunratice,_Prague
Domácí

Kunratický zámek má nového majitele. Vydražil se za vyvolávací cenu

de7527b55a410131ae61011ac447e2b5
Domácí

Hus taky umřel na hranici, řekl Palach. Jeho protest proti okupaci skončil smrtí