neděle 28. dubna 2024

Do světa hudebních hvězd láká výstava Na turné Národního muzea

Hudební cesty od potulných muzikantů po Rolling Stones představuje nová výstava Národního muzea s názvem Na turné.

Foto z výstavy Na turné

Foto z výstavy Na turné
Zdroj: Národní muzeum

  • Foto z výstavy Na turné
  • Zdroj: Národní muzeum

České muzeum hudby Národního muzea hostí výstavu, jež mapuje historii i současnost hudebních cest. Návštěvníci se mohou dozvědět, jak hudebníci provozovali své řemeslo během šňůr, jak cestovaly české hvězdy jako Antonín Dvořák a Jan Kubelík, a jak připravují svá turné dnešní rockové a big beatové hvězdy.

Výstava Na turné vtahuje návštěvníky do světa hudebního showbyznysu, kde se dozvědí o nelehkých podmínkách potulných muzikantů, nehodách dostavníků, a také o setkání s režimy a famózními úspěchy. Výstava je rozdělena do deseti tematických částí.

Výstava Na turné je opravdu pestrým vhledem do historie hudebního cestování, kde stejně jako v 19. století, tak i dnes hraje velkou roli především logistika. Je zajímavé sledovat její vývoj prostřednictvím sbírkových předmětů, jako jsou lodní lístek Antonína Dvořáka z jeho druhé plavby do New Yorku, imigrační dokumenty s otisky prstů Jaroslava Ježka, ale i památeční bunda a další unikáty z prvního koncertu Rolling Stones v Praze, který byl zároveň první velkou školou pro tuzemské pořadatele koncertů,“ říká generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Jedinečné artefakty doprovázejí autentické, mnohdy dramatické, ale i kuriózní vzpomínky slavných hudebních skladatelů, operních pěvkyň, ale i současných umělců. Na turné si mohou návštěvníci osahat některé hudební nástroje, zkusit si na ně zahrát či rozpoznat jejich zvuk,“ dodává Lukeš. Jednou z atrakcí výstavy je příběh houslisty Jana Kubelíka, který si po americkém turné koupil zámek v Čechách a cestoval vlastním salónním vagónem. Návštěvníci si také mohou přečíst zápisky hudebního skladatele Vojtěcha Jírovce o jeho cestách a dobrodružstvích v zahraničí.

Výstava je k vidění do konce srpna 2025.

Autor: Šimon Mitro

Související

Spotify
Hudba

Spotify rostou počty uživatelů. Akcie však klesají

cover_FOK_Hudba_pro_Prahu.width-80.657633c3.fill-600x400
Hudba

Pražští symfonici vydali album českých klasiků. Uctívají krásy hlavního města

dudák
Světové dny

Den dud

Zara Larsson
Hudba Festival

Na Colours of Ostrava zapívá i Zara Larsson