neděle 28. dubna 2024

Hus taky umřel na hranici, řekl Palach. Jeho protest proti okupaci skončil smrtí

55 let už uplynulo od chvíle, kdy se na Václavském náměstí v Praze zapálil student filozofické fakulty Jan Palach. Jeho čin je dodnes považovaný jako odpor vůči okupaci Československa.

de7527b55a410131ae61011ac447e2b5

Jan Palach na oficiální fotografii.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Jan Palach na oficiální fotografii.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Jako symbol odporu proti okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy vnímá dnes veřejnost dávný čin studenta Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Jana Palacha. Ten do československých, potažmo českých dějin, vstoupil přesně před 55 lety, když se 16. ledna 1969 kolem půl třetí odpoledne polil v horním rohu Václavského náměstí hořlavinou, nadýchal éteru a zapálil. Hořící pak proběhl křižovatkou kolem Národního muzea, kde se jej pokusil uhasit výhybkář dopravních podniků. S těžkými popáleninami poté Palach putoval do pražské nemocnice Královské Vinohrady, kde o tři dny později zemřel. Ještě předtím však s ním vznikl krátký rozhovor, kde svůj čin vysvětluje.

Palach řekl, že chce vyburcovat obyvatelstvo z letargie a ze smíření se s okupací. V jedné pasáži, když byl pod vlivem silných léků, které mírnily obrovské bolesti, se odvolával k odkazu Mistra Jana Husa, který pro svou pravdu zemřel v plamenech.

Ohlas veřejnosti byl silný. Palachův pohřeb 25. ledna 1969 se stal velkým protestem proti okupaci, jehož se zúčastnily desítky tisíc lidí. Tehdejší člen Československého svazu spisovatelů a budoucí prezident Václav Havel na to konto vyzval členy KSČ, kteří se podepsali pod Zvací dopis, tedy Vasila Bilaka, Aloise Indru, Drahomíra Koldera a Viléma Nového k rezignaci.

Palachův čin rezonuje společností dodnes.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0838287489
Krimi

Vztah plný alkoholu a násilí skončil brutální vraždou. Muž svou družku upálil

Robert Oppenheimer
Zahraniční Výročí

Otec atomové bomby se narodil před 120 lety

Immanuel Kant
Zahraniční Výročí

Immanuel Kant se narodil před 300 lety. Jeho myšlenky rezonují dodnes

profimedia-0669640478
Domácí

Vrah Hušákova řidiče odjede na Ukrajinu. Tam by měl nastoupit na frontu