neděle 28. dubna 2024

O vystavené Věstonické venuši se skoro neví, přesto Národní muzeum trhá rekordy

Národní muzeum se pochlubilo, že jej loni navštívilo rekordní množství lidí. Mohlo jich být daleko víc, málokdo totiž ví, že k vidění tam je i Věstonická venuše.

Věstonická Venuše

Do Národního muzea se Věstonická Venuše vrátila po devíti letech
Zdroj: Národní muzeum

  • Do Národního muzea se Věstonická Venuše vrátila po devíti letech
  • Zdroj: Národní muzeum

V minulém roce se ke všemu do Národního muzea po devíti letech vrátila Věstonická venuše. Lidé si však na sociálních sítích stěžují, že o jejím vystavení neměli tušení. „Jen škoda, že k tomu nemáte větší reklamu. Zejména v muzeu. Většina lidi ani netušila, že se v budově nachází Věstonická venuše,“ upozornila na Facebooku jedna z návštěvnic s tím, že Venuše i další světové unikáty nesmírné hodnoty jsou obrovským lákadlem. Výstavu nazvanou Nejstarší šperky a ozdoby těla ale ještě zájemci stihnou, k vidění je do konce února. Pak se Věstonická venuše zase skryje v trezorech brněnského muzea.

Do konce května je přístupná také atraktivní výstava v Českém muzeu hudby na Malé Straně s názvem Na turné. Představuje historii i současnost putování hudebníků od potulných harmonikářů až po známé hudební skladatele, operní divy a současné kapely s jejich koncertními šňůrami. K vidění jsou dobové předměty, například lodní lístek Antonína Dvořáka, cestovní pas Emy Destinnové či bunda z koncertu Rolling Stones na pražském Strahově.

Loni navštívilo Národní muzeum rekordní množství lidí, přesně 1 145 334, to je o skoro 140 tisíc víc než v roce 2022. Lákaly je tématické výstavy, ale i unikátní Dětské muzeum. Největším projektem minulého roku byla výstava Baroko v Bavorsku a v Čechách, která je k vidění do 8. května. Na jaře navíc přibylo Dětské muzeum, které vzniklo v Nové budově Národního muzea. Děti v něm poznávají svět prostřednictvím her a interaktivní zábavy. Rozšířila se také mobilní aplikace Národní muzeum v kapse.

„Dařilo se nám propojovat jedinečné projekty s moderními technologiemi. Návštěvníci si z muzea odnášeli zajímavé kulturní zážitky i poznání a za naši práci se nám odměnili rekordní návštěvností. Moc si jejich přízně vážíme a děkujeme za ni,“ říká generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Na letošní rok Národní muzeum chystá dvě výstavy připomínající 200. výročí narození hudebního skladatele Bedřicha Smetany. Velkou atrakcí by měla být cesta za lovci mamutů nazvaná Pravěká dobrodružství Eduarda Štorcha.

Autor: Michaela Dočkalová

Související

Foto z výstavy Na turné
Hudba Výstava

Do světa hudebních hvězd láká výstava Na turné Národního muzea

Czech Press Photo 2023
Ostatní

Czech Press Photo 2023 ukazuje tragédie ve světě i bitky dezinformátorů u soudu

1280px-Overview_of_Kunratice_Chateau_in_Kunratice,_Prague
Domácí

Kunratický zámek má nového majitele. Vydražil se za vyvolávací cenu

de7527b55a410131ae61011ac447e2b5
Domácí

Hus taky umřel na hranici, řekl Palach. Jeho protest proti okupaci skončil smrtí