neděle 28. dubna 2024

Co podniknout 28. září na Den české státnosti?

Přinášíme přehled tipů na zajímavé akce a výlety napříč Českem.

Jiráskova chata na Dobrošově u Náchoda

Jiráskova chata na Dobrošově u Náchoda
Zdroj: Klub českých turistů

  • Jiráskova chata na Dobrošově u Náchoda
  • Zdroj: Klub českých turistů

Na státní svátek Den české státnosti se po celé České republice koná řada zajímavých akcí. O Dnech otevřených dveří ve Strakově akademii, na Ministerstvu kultury a Ministerstvu financí jsme vás již informovali. Stejně tak o oslavách 92 let od založení Zoo Praha. Kromě těchto akcí se toho v Česku 28. září bude dít mnohem víc. Jaké výlety a akce si užít v dalších regionech mimo Prahy?

Jihočeský kraj

Na jihu Čech můžete ve svátek zavítat do pohádkového Českého Krumlova, kde na návštěvníky čekají Svatováclavské slavnosti. Historické centrum bude zahaleno do folklóru a tradic. Na místě bude živá hudba se spoustou jídla a pití. V 17 hodin se uskuteční Svatováclavská mše svatá v kostele sv. Víta. Svatováclavské slavnosti v Krumlově trvají do neděle 1. října.

Plzeňský kraj

Gastronomický zážitek nabídne letos v pořadí třetí Depo Street Food Market v Plzni. Festival pouličního jídla provoní areál plzeňské zóny DEPO 2015. Kromě jídla se hosté mohou těšit na stánky minipivovarů či pojízdný Prosecco bar. Další a letos poslední Depo Street Food Market se uskuteční 28. října.

Národní technické muzeum (NTM) - Centrum stavitelského dědictví v Plasích nabízí 28. září vstupné jen za 80 korun, pro děti od 6 do 15 let jen za 40 korun. Kromě muzea v Plasích je možné za snížené vstupné navštívit také NTM ve Schwarzenberském paláci na Hradčanech v Praze či Železniční depozitář NTM v Chomutově.

Královéhradecký kraj

Oslavy 100. výročí dokončení Jiráskovy chaty na Dobrošově u Náchoda proběhnou 28. září od 10:30 do 15:30. Vstup na slavnost stojí 100 korun na osobu a příchozí se mohou těšit na malý dárek na památku, výstup na rozhlednu a bohatý kulturní program. Kdo na oslavu přijde v dobovém oděvu složeném minimálně ze tří částí, bude na oslavu vpuštěn zdarma. Nejlepší kostýmy se budou posléze vyhodnocovat.

Stezka korunami stromů v Krkonoších bude na Den české státnosti zpestřena akcí Den s Krakonošem. Při putování stezkou ratolesti a jejich rodiče narazí na Krakonoše či na maskoty Stezky Emila a jeho partnerku Emilku.

V České Skalici se od 27. září do 15. října koná Výstava stavebnic a modelů, jež je složena ze stovky nejrůznějších modelů stavebnice Lego. Výstava se koná v prostorách vedle kavárny Kafé Bohatka.

Pardubický kraj

V Hlinsku můžete zavítat na Svatováclavský jarmark, jenž se koná od 9 do 17 hodin v prostoru památkové rezervace Betlém a na nábřeží před Orlovnou. Návštěvníci si mohou vyzkoušet různá tradiční řemesla a nakoupit nejrůznější zboží. K vidění bude prosklený úl se včelami a včelařská výstava. Na místě bude ke koupi med od místních včelařů a medovina.

Kraj Vysočina

Čokoládový festival aneb ČokoFest 2023 se koná od 28. do 30. září v Havlíčkově Brodě. Akce proběhne v Kulturním domě Ostrov. Během října a listopadu se ČokoFest podívá také do Teplic, Prahy, Ostravy, Znojma a Brna.

Při příležitosti 300. výročí úmrtí architekta Jana Blažeje Santiniho Aichla se pořádá Lidová krojová pouť ke sv. Janu Nepomuckému ve Žďáru nad Sázavou. Zájemci se shromáždí na žďárském zámku mezi 9. a 10. hodinou a půjdou společně na Zelenou horu, kde se uskuteční mše svatá.

V Želivském klášteře si můžete na Den české státnosti vychutnat vinobraní i pivobraní. Na této akci bude možné ochutnat víno ze čtyř vinařství, pivní speciály z Klášterního pivovaru a speciality z Klášterní restaurace.

Olomoucký kraj

Ve dnech 28. až 30. září se na hradě Bouzov, kde se natáčely pohádky jako O princezně Jasněnce a létajícím ševci, Arabela se vrací či Dvanáct měsíčků, budou konat večerní kostýmované prohlídky při svitu svíček. Prohlídky jsou doprovázeny strašidelnými výstupy a konají se v rozmezí od 18 do 20 hodin.

Jihomoravský kraj

Kromě Plzně se gastronomický festival koná 28. září také ve Veselí nad Moravou. Festival plný chutí láká na nepřeberné množství pokrmů a doprovodný program včetně autogramiády Petry Burianové či koncertu Thoma Artwaye.

Moravskoslezský kraj

Zatímco v zahradách Strakovy akademie budou k vidění 28. září historické vozy, kterými jezdili premiéři a vrcholní čeští státníci, tak v Novém Jičíně se v totožný den koná Svatováclavská jízda historických vozidel. Akci koná Klub historických vozidel Nový Jičín, který vábí na jízdu historických vozidel po okolí Nového Jičína se startem v Odrách a ukončení na Masarykově náměstí v Novém Jičíně.

V Ostravě na zámku Zábřeh obslouží 25 minipivovarů příchozí v rámci Svatováclavských slavností piva.

Ve Štramberku se koná horová pouť od kostela sv. Jana Nepomuckého na horu Kotouč. Pouť začíná po mši od 8:30 a zvaní jsou věřící i nevěřící.

Autor: Šimon Mitro

Související

parní vlak
Domácí Tipy na výlety

O letních prázdninách budou po Pardubicku jezdit parní vlaky

Benešova vila
Domácí Tipy na výlety

Benešova vila bude od května přístupná šest dní v týdnu

turistická značka
Domácí Výročí

Klub českých turistů oslaví 135 let od vyznačení první turistické trasy

Hrad_Karlštejn_(Karlštejn),_Karlštejn_172
Domácí

Hrady zdražují, kaple je za 640 korun, speciální okruh vyjde rodinu na 14 tisíc