čtvrtek 2. května 2024

Hrady zdražují, kaple je za 640 korun, speciální okruh vyjde rodinu na 14 tisíc

Nadcházející sezona na hradech a zámcích provětrá peněženky návštěvníků více než v minulosti. Na Karlštejně stojí nejdražší vstupné 3 500 korun.

Hrad_Karlštejn_(Karlštejn),_Karlštejn_172

Na Karlštejně od letoška podražili všechny okruhy i speciální akce.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Na Karlštejně od letoška podražili všechny okruhy i speciální akce.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

V poslední době kritizované ceny vstupů na české hrady a zámky jdou s právě započatou sezónou zase nahoru. Sice jen o desítky korun, ale výsledné ceny leckoho zarazí. Nejmarkantněji to je u nejnavštěvovanějšího českého hradu, gotické perly středních Čech Karlštejna. O 40 korun na současné tři stovky se totiž zvedlo základní vstupné do císařských rezidencí, přičemž snížené vyjde na 240 korun.

Výrazné zdražení jednotlivého vstupného čeká ale hlavně zájemce o prohlídku hradní kaple. Ta totiž dnes vyjde na 640 korun, což je oproti loňsku zdražení o 80 korun. Nejvíce peněz ale návštěvníci zaplatí za akci nazvanou Na kafe s kastelánem, která z loňských tří tisíc podražila na 3,5 tisíce za osobu bez ohledu na věk. Při ní se nanejvýš šestičlenná skupina setká s kastelánem, který ji zavede i do míst, která jsou návštěvníkům nepřístupná. Rodinu s dvěma dětmi bude taková prohlídka stát 14 tisíc korun.

Za prohlídku mimořádných okruhů zaplatí shodně děti i dospělí od 1 700 do 1 800 korun.

Vstupné zdražují i jiné památky, které společně s Karlštejnem patří k pěti nejnavštěvovanějším českým hradům a zámkům, konkrétně Český Krumlov, Lednice, Valtice a Hluboká. Na zámku Kozel se zase nově platí i za vstup do zámeckých zahrad. V drtivě většině za zdražením podle Národního památkového ústavu strojí nárůst cen energií.

Autor: Jan Skala

Související

GL6bQhsWcAAsAj1
Zahraniční

Inflace denně požírá Argentině finance. Studenti však protestují proti škrtům

EU
Ekonomika

Inflace v EU klesla na 2,6 procenta

GLRJXBYWAAANGlK
Krimi

Policie vyřešila vraždu u Dačic. Podezřelý muž se k ubodání družky přiznal

Byvale_Mestske_lazne_na_Denisove_nabrezi
Domácí

Památkáři hodili vidle do opravy zchátralých plzeňských lázní