pondělí 29. dubna 2024

Kvůli přechodu na euro chorvatští obchodníci zdražují

Chorvatský ministr financí podnikne patřičné kroky, aby zamezil „zbytečnému“ zdražování obchodníků v souvislosti s přechodem země na euro.

Chorvatský ministr financí Davor Filipović.

Chorvatský ministr financí Davor Filipović.
Zdroj: Government of the Republic of Croatia

  • Chorvatský ministr financí Davor Filipović.
  • Zdroj: Government of the Republic of Croatia

Od prvního ledna vstoupilo Chorvatsko do schengenského prostoru a přijalo evropskou měnu. Obchodníci zareagovali na změnu měny zdražením, které podle chorvatského ministerstva financí není opodstatněné. Ceny v posledních měsících v Chorvatsku stoupají kvůli vzrůstající inflaci. V prosinci byla chorvatská inflace 13,5 procent, kterou zapříčily především vrůstající ceny potravin.

Obchodním řetězcům, kteří se snaží využít přechod na euro a vydělat na úkor našich občanů, jim tohle jednání neprojde. Vláda udělá vše proto, aby ochránila životní úroveň občanů,“ uvedl chorvatský ministr financí Davor Filipović.

Podle Filipoviće existuje prostor pro snížení cen a aktuální zdražování je vyvoláno uměle. V září Chorvatsko zastropovalo ceny devíti základních produktů. Aktuálně je cena sedmi z devíti produktů nižší než limity stanovené chorvatskou vládou. „Očekávám, že obchodníci začnou ceny snižovat a ne je dále navyšovat, protože k tomu není důvod,“ řekl ministr s tím, že by se ceny měly stabilizovat.

Pokud ke stabilizaci cen nedojde, tak podle Filipoviće na to bude vláda adekvátně reagovat. „Na stole jsou všechny možnosti, od černých listin po zmrazení cen u široké škály produktů,“ řekl.

Autor: Šimon Mitro

Související

41747191065_3347661fca_b
Zahraniční

Evropa je smrtelná, musíme více zbrojit a zbavit se závislosti na USA, tvrdí Macron

6720477853_37706b77f8_b
Zahraniční

Maďaři dál rebelují proti unii. Ta odmítla jejich zákon o svrchovanosti

GL6bQhsWcAAsAj1
Zahraniční

Inflace denně požírá Argentině finance. Studenti však protestují proti škrtům

elektromobil
Zahraniční Elektromobily

Počet veřejných nabíječek elektromobilů v EU se za poslední tři roky ztrojnásobil