pondělí 6. května 2024

Inflace denně požírá Argentině finance. Studenti však protestují proti škrtům

Statisíce lidí v ulicích argentinských měst, to je výsledek ekonomických škrtů, které zavedl prezident země Javier Milei. Ty by se měly dotknout i rozpočtů veřejných univerzit.

GL6bQhsWcAAsAj1

Argentinci protestují proti škrtům v rozpočtech univerzit.
Zdroj: X

  • Argentinci protestují proti škrtům v rozpočtech univerzit.
  • Zdroj: X

Buenos Aires zažilo včera největší demonstrace od nástupu prezidenta Javiera Mileie do úřadu. Statisíce Argentinců vyšly do ulic, aby podpořily studentskou akci, která chce zamezit škrtům v rozpočtu veřejných univerzit. Ty jsou součástí restriktivních ekonomických opatření, které Milei po svém nástupu do funkce loni na podzim začal zavádět. Spolu s nimi jeho popularita mezi Argentinci začala silně klesat.

Na pochodech podporovaných odbory v Buenos Aires i dalších městech se objevily transparenty s nápisy „Braňte veřejné univerzity,“ „Studium je právo“ nebo „Nahoru s rozpočtem, dolů s Mileiem“. Prezident prostřednictvím svého mluvčího protestujícím vzkázal, že o uzavírání univerzit vláda neuvažuje.

Druhou stranou mince je skutečnost, že zdecimovaná argentinská ekonomika, kde se inflace pohybuje ve stovkách procent, musí nepopulární opatření nastavit, aby nedošlo k definitivnímu kolapsu veřejných financí.

Autor: Jan Skala

Související

euro
Ekonomika

Inflace v eurozóně je na 2,4 procentech. Růst ekonomiky překonal očekávání

sonda4
Zahraniční Video

Teroristé zfanatizovali studenty univerzit v USA, Evropě, Asii i Austrálii

1607354863267
Domácí

Vláda chce posvětit zvýšení poplatků. Platit budou i lidé bez televize

GMcG9emW8AAqBB0
Zahraniční

Nepokoje v Gruzii: Demonstranti po policii hází vajíčka, ta pálí vodními děly