pátek 3. května 2024

České Švýcarsko se připravuje na první turistickou sezónu po požáru

Plánuje se podoba první turistické sezóny v Českém Švýcarsku po loňském požáru. Turisté budou moci zavítat na Pravčickou bránu.

Pravčická brána během loňského požáru České Švýcarska.

Pravčická brána během loňského požáru České Švýcarska.
Zdroj: HZSČR

  • Pravčická brána během loňského požáru České Švýcarska.
  • Zdroj: HZSČR

Do začátku turistické sezóny v dubnu zpřístupní Správa národního parku České Švýcarsko v plném rozsahu cestu na Pravčickou bránu ve směru od Hřenska a ve směru od Mezní Louky zajistí náhradní trasu přes Mlýnskou cestu.

Správa se bude snažit zpřístupnit co nejvíce cest na požárem zasaženém území. „Naším zájmem je v co nejkratší možné době veřejnosti zpřístupnit část požárem zasaženého území, a to taková místa, kde to bude s ohledem na bezpečnost možné. Když jsme procházeli poničeným parkem, bylo vidět, jak správa parku koná a já ji chci za to poděkovat. Jsme v situaci, kdy opravdu nesmíme nic podcenit,“ uvedl náměstek ministra životního prostředí Tomáš Tesař.

Cílem je udržet průchodné páteřní turistické trasy vedoucí požárem nezasaženou částí parku. Od dubna, tedy od začátku turistické sezóny, se zpřístupní oblíbená Pravčická brána včetně obchůzných tras a také Divoká soutěska. Kyjovské údolí bude otevřeno během dubna,“ uvedl ředitel Správy Národního parku České Švýcarsko Petr Kříž. „Nadále pokračujeme i v těžbách souší v blízkosti obcí a v údržbě a revizi bezpečnostní infrastruktury, například vysokozátěžových bariér nad Hřenskem. Proto je mimořádně cenné, že se zástupci obcí i kraje seznamují s reálnými podmínkami přímo v terénu národního parku,“ dodal Kříž.

Autor: Šimon Mitro

Související

Užijte si netradiční silvestrovské oslavy
Domácí

Bezpečnost i ochrana přírody. Ministerstvo omezí prodej ohňostrojů

Velikonoce na zámku Loučeň.
Domácí Tipy na výlety

Velikonoční návštěvnost památek překonala očekávání. Zafungovalo počasí

Lom ČSA
Domácí Příroda

Z hnědouhelného lomu ČSA bude přírodní památka

Zřícenina hradu Rabštejnek
Cestování Tipy na výlety

Dobrovolníci na Chrudimsku obnovují středověkou zříceninu