středa 1. května 2024

Dobrovolníci na Chrudimsku obnovují středověkou zříceninu

Zřícenina hradu nad Rabštejnskou Lhotou získává novou podobu díky partě dobrovolníků.

Zřícenina hradu Rabštejnek

Zřícenina hradu Rabštejnek
Zdroj: Pardubický kraj

  • Zřícenina hradu Rabštejnek
  • Zdroj: Pardubický kraj

Zřícenina hradu nad Rabštejnskou Lhotou, asi čtyři kilometry jihozápadně od Chrudimi, ještě nedávno byla skryta v lese jako hrouda kamení. Poslední roky však zažívá pozoruhodnou obnovu díky úsilí tří kamarádů a podpory Pardubického kraje. Trojice před deseti lety koupila vrchol kopce se zříceninou a nyní vede tým více než 80 dobrovolníků, kteří věnují svůj volný čas obnově této kulturní památky z 14. století.

Pardubický kraj v posledních letech poskytl významné finanční prostředky na rekonstrukci hradu Rabštejnku. Dobrovolníci valnou většinu prostředků využívají výhradně na nákup materiálu a práci na obnově. V loňském roce se podařilo zastřešit hradní budovu a instalovat zde okna a dveře, dokonce bylo vybudováno i dřevěné schodiště propojující obě patra.

S památkáři úzce spolupracujeme, zveme sem odborníky, abychom něco nezanedbali. V sezóně se tu scházíme na brigádách každý druhý víkend, letos by mělo všechno vyvrcholit. Rádi bychom uspořádali společně s obcí slavnostní otevření hradu na svatého Václava, 28. září,“ řekl jeden ze zakladatelů spolku Valesco Vít Novák. Do budoucna je plánována stabilizace zdi z rozpadlé hradby a věží, aby se zajistila bezpečnost pro návštěvníky. Dobrovolníci doufají, že obnova přiláká turisty a posílí kulturní dědictví regionu.

Autor: Šimon Mitro

Související

Kramářova vila
Domácí Tipy na výlety

Kramářova vila se zpřístupní na Svátek práce

parní vlak
Domácí Tipy na výlety

O letních prázdninách budou po Pardubicku jezdit parní vlaky

Screenshot_2024-04-25 Pardubický kraj - Aktuality
Domácí

Dolní Lipka bude mít železniční muzeum za 155 milionů. Řadě lidí se to nelíbí

kontejnery
Domácí Ekologie

Obce se zlepšují ve třídění odpadu. Nejlepší výsledky má Olomoucký kraj