úterý 7. května 2024

Z hnědouhelného lomu ČSA bude přírodní památka

Lom ČSA v Ústeckém kraji se stane národní přírodní památkou.

Lom ČSA

Lom ČSA
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Lom ČSA
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Lom ČSA v Ústeckém kraji, který čeká ukončení těžby uhlí a rekultivace, se stane národní přírodní památkou. Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) dnes představil vládě návrh na vyhlášení této kategorie ochrany. Tato iniciativa vychází z vládního usnesení z června minulého roku, které podporuje komplexní a efektivní využívání území lomu po ukončení těžby.

Nerekultivované plochy v lomu ČSA už nyní hostí bohaté společenství rostlin a živočichů. „Věřím, že se tato nová součást chráněné přírody, v jejíž blízkosti se nachází i národní přírodní rezervace Jezerka a zámek Jezeří, stane vyhledávaným turistickým cílem, místem pro relaxaci a oslavou jedinečné přírodní energie,“ uvedl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Chráněné území by mělo zahrnovat přibližně 12 kilometrů čtverečních a pro návštěvníky zde budou vybudovány ptačí pozorovatelny, informační tabule a naučná stezka. Projednání návrhu na vyhlášení NPP může trvat do 18 měsíců a zahájí jej Ministerstvo životního prostředí zasláním návrhu dotčeným krajům, obcím a vlastníkům nemovitostí.

Autor: Šimon Mitro

Související

větrné elektrárny
Domácí Zelená energie

Vláda usnadní výstavbu obnovitelných zdrojů energie

horská louka
Domácí Příroda

Původní druhy rostlin mizí z české krajiny

masožravá rostina-rosnatka
Cestování

Nová přírodní památka v Brdech. Návštěvníci uvidí louku s masožravými rostlinami

Puštík bělavý
Domácí Fauna

V Jeseníkách ornitologové sčítali sovy. Žije zde šest druhů