čtvrtek 2. května 2024

Bezpečnost i ochrana přírody. Ministerstvo omezí prodej ohňostrojů

Domácí ohňostroje by měly podle připravované novely zákona skončit. Lidé si totiž už v obchodě koupí pouze prskavky a podobné zboží.

Užijte si netradiční silvestrovské oslavy

Ilustrační foto.
Zdroj: www.pexels.com

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: www.pexels.com

Ministerstvo životního prostředí přišlo s novelou zákona, která výrazně omezuje prodej zábavní pyrotechniky. Chce zakázat distribuci výrobků označených kategorií F2 a F3, která je dosud určená pouze dospělým osobám. Tyto kategorie zahrnují například římské svíce, bengálské ohně, kompakty, kulové pumy či větší rotující předměty. Pokud návrh ministerstva projde schvalovacím řízením, mohly by ze zábavní pyrotechniky být v obchodě dostupné pouze prskavky.

Přestože podobné nařízení platí například v Německu nebo na Slovensku, neznamená to podle ministra životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL) konec silvestrovských ohňostrojů. Nákup pyrotechniky budou totiž obstarávat osoby či firmy, které mají s jejich nakládáním povolení.

Problém byl kromě každoročních úrazů i v tom, že do České republiky jezdila nakupovat toto zboží řada cizinců. Loni německý turista odpálil pyrotechniku v národním parku České Švýcarsko, kdy v oblasti způsobil rozsáhlý požár.

Autor: Jan Skala

Související

422606731_783370873886312_4555392767756439176_n
Domácí

Prvomájové oslavy se obešly bez střetů. Komunisty ale rušily protestní skladby

motýl
Domácí Příroda

Novela by měla ochránit opylovače

emise
Domácí Klimatické změny

Peníze z emisních povolenek budou investovány pouze do klimatických opatření

zbraně
Domácí

Vláda schválila novelu zákona o zbraních, která reaguje na útok Filozofické fakultě