úterý 30. dubna 2024

Česká pošta varuje před podvodnými SMS zprávami

Česká pošta varuje své klienty před podvodnými zprávami, které je mají přimět k vyplnění přístupových údajů k internetovému bankovnictví. Na první pohled totiž vypadají, že je odeslala Česká pošta, ale samotný odkaz ve zprávě napovídá, že jde o podvod.

Podvodné SMS zprávy

Cílem podvodných SMS je získat přístupové údaje k vašemu bankovnímu účtu.
Zdroj: Pixabay.com

  • Cílem podvodných SMS je získat přístupové údaje k vašemu bankovnímu účtu.
  • Zdroj: Pixabay.com

Ve falešných SMS zprávách často podvodníci uvádějí i neexistující číslo balíku. To si můžete ověřit skrze aplikaci Pošta on-line anebo přímo na webu České pošty. Pokud číslo balíku neexistuje, jde o podvrh.

Nejčastěji se podle České pošty jedná o falešné oznámení nedoplatku za poštovní zásilku. Nejde o nijak vysoké částky, nejčastěji se pohybují v řádech desítek korun. Cílem je dostat se k údajům z platební karty a také získat přístup do internetového bankovnictví. Z něj si pak podvodníci mohou vybírat libovolné částky.

Lidé si na sociálních sítích sdílí své zkušenosti s podvodnými zprávami relativně pravidelně. „Pozor na zahraniční podvodné SMS s předvolbou +224, které se tváří, že jsou z České pošty,“ varuje jeden z facebookových uživatelů. Některé podvodné zprávy však mají předvolbu i +254 nebo +234. „Snaží se ve vás vzbudit dojem, že nemají řádnou adresu pro Váš balíček. Po vypsání kontaktních údajů chtějí zaplatit poplatek asi sedm korun a vyplnit údaje z platební karty. Platba pak při načítání vytuhne, vy čekáte, ale mezitím vám kradou peníze z účtu,“ popisuje svou zkušenost zase jiný uživatel.

Nikdy neotvírejte odkazy z neznámých či podezřelých odkazů. Pokud přece jen dojde k odcizení vašich financí, neprodleně kontaktujte svou banku a následně vše oznamte Policii ČR,“ varují zástupci České pošty.

Autor: Michaela Dočkalová

Související

muž na mobilu
Krimi

Invalidní důchodce byl vydírán kvůli masturbaci před kamerou

GHXnVL1WkAAJUwG
Domácí

Pošta v Jindřišské krátí provoz. V noci a v neděli pro nezájem otevřená nebude

bitcoinmat
Krimi

Žena uvěřila falešnému bankéři. Do bitcoinmatu vrazila 800 tisíc

Česká pošta
Domácí

Česká pošta snížila ztrátu o miliardu