sobota 27. dubna 2024

Česká národní banka zve na výstavu o vzniku české měny

Výstava s názvem Rozděleno! Vznik české a slovenské měny v roce 1993 je přístupná veřejnosti v Návštěvnickém centru ČNB v pražské ulici Na Příkopě.

Rozděleno! Vznik české a slovenské měny v roce 1993

Výstava Rozděleno! Vznik české a slovenské měny v roce 1993
Zdroj: ČNB

  • Výstava Rozděleno! Vznik české a slovenské měny v roce 1993
  • Zdroj: ČNB

Před třetici lety při rozdělení Československa byla nahrazena československá koruna českou a slovenskou měnou. Detaily a zajímavosti o vzniku měny se dozvíte na výstavě s názvem Rozděleno! Vznik české a slovenské měny v roce 1993, která je otevřena od osmého února v Návštěvnickém centru ČNB v pražské ulici Na Příkopě. Vstup na výstavu je zdarma, zájemci ji mohou navštívit vždy od úterý do pátku od 9 do 17 hodin a v sobotu od 10 do 18 hodin.

Výstava se člení do tří tematických částí. První část připomene okolnosti zániku České a Slovenské Federativní Republiky, postavení tehdejší Státní banky československé a vzniku obou centrálních bank Česka a Slovenska v roce 1993. Druhá část je věnována měnové situaci po vzniku ČR a zejména důvodům rychlého překonání původních úvah o ponechání československé měnové unie až do konce července roku 1993. Následně ukáže legislativní, ale i organizační a technické aspekty rozdělení české a slovenské měny. Třetí část výstavy popisuje vznik bankovek a mincí obou států, které nahradily dosavadní federální, resp. kolkované emise novými platí,“ uvádí o výstavě ČNB.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: ČNB

Související

placení
Ekonomika Technologie

Platby mobilem motivují k většímu utrácení

Powerball
Zahraniční Zajímavosti

V americké loterii se hraje o 30 miliard korun

Foto z výstavy Na turné
Hudba Výstava

Do světa hudebních hvězd láká výstava Na turné Národního muzea

platby
Ekonomika

Okamžité platby jsou čím dál oblíbenější. V Česku je podporuje 14 bank