středa 8. května 2024

Platby mobilem motivují k většímu utrácení

Studie uvádí, že mobilní platby zvyšují výdaje uživatelů až o devět procent.

placení

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels / Karolina Grabowska

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels / Karolina Grabowska

Nové technologie, jako platby mobilem či chytrými hodinkami, značně zjednodušují nakupování. Přinášejí však i stinnou stránku, jak uvádí nová studie. Podle ní díky mobilním platbám utrácejí více.

Mobilní platby stále více mění způsob, jakým lidé nakupují. Umožňují rychlejší a pohodlnější transakce, což může vést k vyšším výdajům. Podle výzkumu, který zahrnoval data z čínské banky, lidé po přechodu na mobilní platby utrácejí průměrně o 9,4 procenta více.

Ačkoli výzkum nerozvedl, jak mobilní platby ovlivňují zadlužení kreditními kartami, hlavní autorka studie, Yuqian Xu z University of North Carolina, uvádí, že pravděpodobně hrají významnou roli. Xu odhaduje, že asi 4,5 procenta celkového využití kreditních karet v USA, tedy přibližně 50 miliard z 1,13 bilionu dolarů dluhu, je způsobeno pohodlím mobilních plateb.

Podle Xu přináší mobilní platby spotřebitelům hlavně pohodlí a rychlost. To však může způsobit impulzivní výdaje. I sama Xu se přiznává, že díky mobilním platbám nakupuje více, protože už nikdy nezapomene na svůj telefon. Ačkoli Xu doporučuje využívat technologické pokroky, upozorňuje na důležitost uvědomění si rizik a potřebu individuální kontroly výdajů.

Autor: Šimon Mitro

Související

Powerball
Zahraniční Zajímavosti

V americké loterii se hraje o 30 miliard korun

stáří
Zahraniční Zajímavosti

Do konce století bude stárnout populace po celém světě. Zatím porodnost zachraňují rozvojové země

platby
Ekonomika

Okamžité platby jsou čím dál oblíbenější. V Česku je podporuje 14 bank

8727344867_55221daf73_b
Zdraví Zdraví

Dietní limonády zvyšují riziko srdečních chorob, jsou horší než ty s cukrem