neděle 28. dubna 2024

Okamžité platby jsou čím dál oblíbenější. V Česku je podporuje 14 bank

V česku roste obliba okamžitých plateb. Zatím je podporuje 14 bank.

platby

Ilustrační foto.
Zdroj: PxHere

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: PxHere

Česká národní banka (ČNB) zaznamenala raketový nárůst okamžitých plateb, což svědčí o rostoucí popularitě tohoto rychlého způsobu finančních transakcí. Zpráva ČNB uvádí, že v sobotu 16. března byla odeslána okamžitá platba s pořadovým číslem 700 milionů.

Pro tento typ plateb funguje zúčtovací centrum CERTIS (Czech Express Real-Time Interbank Settlement System) České národní banky. Okamžité platby umožňují klientům posílat peníze z účtu na účet kdykoliv během dne a v jakýkoliv den v týdnu, a to během několika vteřin. Platba je odeslána z banky plátce do banky příjemce okamžitě po zadání příkazu, pokud jsou obě banky připojeny ke službě CERTIS. Většina plateb je dokončena za méně než 1,5 vteřiny, přičemž průměrná doba transakce je půl vteřiny.

V loňském roce tvořily tyto platby 27 procent z celkového počtu mezibankovních transakcí klientů. Limit pro odchozí platby je maximálně 2,5 milionu korun, ale jednotlivé banky mohou nabízet i nižší limity. CERTIS každý den zpracovává stovky tisíc okamžitých plateb, s průměrem 650 tisíc plateb za den v roce 2023, což je značný nárůst oproti roku 2019, kdy to bylo pouze 26 tisíc. Rekordní počet transakcí v jediný den byl dosažen letos v lednu, kdy CERTIS provedl úctyhodných 1,29 milionu okamžitých plateb.

V Česku podporuje okamžité platby 14 bank, jsou to konkrétně Česká spořitelna, Komerční banka, Raiffeisenbank, Moneta, ČSOB, Fio banka, banka CREDITAS, J&T BANKA, mBank, PPF banka, Partners Banka, Oberbank a Multitude Bank.

Autor: Šimon Mitro

Související

placení
Ekonomika Technologie

Platby mobilem motivují k většímu utrácení

žena telefon
Krimi

Žena uvěřila falešné kamarádce. Přišla o 300 tisíc

ČNB
Ekonomika

ČNB snížila úrokové sazby na 5,75 procenta

online platby
Krimi

Online podvodů stále přibývá. Jen na Táborsku přišli lidé od začátku roku o deset milionů korun