pondělí 29. dubna 2024

Britští vědci objevili nový druh dinosaura

Zkamenělé pozůstatky dosud neznámého druhu dinosaura se našly na britském ostrově Wight. Poslední nově nalezený druh tu identifikovali před téměř 160 lety. Nejnovější exemplář patří do stejné rodiny ankylosaurů. Měl obrněný krunýř a byl to býložravec.

vectipelta-barretti-reconstruction-full-width.jpg.thumb.1160.1160

Britští vědci objevili nový druh dinosaura.
Zdroj: https://www.nhm.ac.uk/

  • Britští vědci objevili nový druh dinosaura.
  • Zdroj: https://www.nhm.ac.uk/

I když vypadal kvůli svému brnění, které připomínalo obrovské čepele nejspíš opravdu děsivě, živil se jen rostlinami. Nově objevený druh obrovského prehistorického plaza pochází z rodiny ankylosaurů a dostal jméno Vectipelta barretti. Žil ve skalách ostrova Wight před 66 až 145 miliony lety. Jméno má podle profesora Paula Barretta, který 20 let pracuje v londýnském Přírodopisném muzeu. "Byl jsem polichocený a potěšený, ale jakákoliv podobnost se mnou je čistě náhodná," říká se smíchem profesor. 

Nově objevený druh sice nese podobnosti s dinosaurem Polacanthus foxii objeveným na ostrově v roce 1865, vědci si ale myslí, že tyto dva druhy příliš příbuzné nejsou. Rozdíly našli v krčních i pánevních kostech i v mnohem více špičatém brnění. Více společného má prý s ankylosaury objevenými v Číně. To může podle vědců dokazovat, že v období rané křídy se sem tento druh přistěhoval z Asie. Oblast, kde se zkamenělé pozůstatky našly, je podle vědců důležitým zdrojem informací pro pochopení toho, jak dinosauři vyhynuli. Nový nález teď odstartoval průzkum ostatků, které více než jedno století vědci automaticky přiřazovali druhu, který tu nalezli naposled.

Autor: Nikola Velkoborská
Zdroj: CNN

Související

41747191065_3347661fca_b
Zahraniční

Evropa je smrtelná, musíme více zbrojit a zbavit se závislosti na USA, tvrdí Macron

Rishi Sunak
Zahraniční

Británie posílí armádu. Ta má trumfnout Polsko a být nejsilnější v Evropě

čaj
Světové dny

Den čaje

GKupCzcWcAAHvCV
Zahraniční

Karel na libru. Britský král bude teprve druhým monarchou na bankovkách