pondělí 6. května 2024

Británie posílí armádu. Ta má trumfnout Polsko a být nejsilnější v Evropě

Velká Británie má ambice vybudovat druhou největší armádu NATO a být hybnou obrannou silou Evropy. Jako úhlavního nepřítele stále vidí Rusko.

Rishi Sunak

Britský premiér Rishi Sunak.
Zdroj: Flickr (Creative Commons)

  • Britský premiér Rishi Sunak.
  • Zdroj: Flickr (Creative Commons)

Největší generační posílení armády, tak nazval britský premiér Rishi Sunak krok své vlády, kterým se tamní britský průmysl uvádí do válečného režimu. Spojené království by chtělo do roku 2030 zvýšit výdaje na obranu z dosavadních 2,3 procenta za HDP na 2,5 procenta, což by kabinetu mohlo pomoci ve snaze vybudovat nejsilnější armádu v Evropě a po Spojených státech druhou nejsilnější v rámci Severoatlantické aliance. Řečeno čísly, Londýn každoročně na obranu bude vydávat o 10 miliard liber více.

Sunak, který o záměru své vlády informoval při návštěvě Polska, jenž už předtím také oznámilo snahy o vytvoření nejsilnější armády Evropy, jako největší nebezpečí současného světa jmenoval dobyvačnou politiku Ruska. Při projevu se přidržel společné rétoriky NATO, která poukazuje na hypotézu, že po vítězství na Ukrajině by si ruský prezident Vladimir Putin mohl dělat zálusk na některou z aliančních zemí.

Velká Británie také rovněž oznámila schválení dosud největší pomoci Ukrajině ve výši zhruba půl miliardy liber. Balík posvětila Sněmovna lordů poté, co obří pomoc válkou zasažené východoevropské zemi prošla i přes americké zákonodárce. Britové Ukrajině poskytnou například čtyři miliony kusů munice, 400 vozidel, 60 lodí a rakety dlouhého doletu Storm Shadow.

Autor: Jan Skala

Související

11462517264_a8d2ebb9b3_b
Zahraniční

Palestinské vlajky vlát nebudou, duhové nevadí. V úterý začná Eurovize

27095245666_6fdbb262e7_b
Zahraniční

Chystá se ukrajinská protiofenziva. Ovšem až na rok 2025, řekli Američané

Green_Investment_Summit_(51652934245)
Zahraniční

Khan je staronovým starostou Londýna. Opozice mu vyčítá bezpečnost ve městě

1024px-2015-08-15._Фестиваль_«Большой_Донбасс»_602
Zahraniční

Putinovi Noční vlci dorazili do Česka. Oslaví zde konec druhé světové války