sobota 27. dubna 2024

Argentina vystrkuje růžky. Nový prezident chce získat Falklandy

Před více než 41 lety prohrála Argentina s Velkou Británií válku o Falklandské ostrovy. Nyní se je nově zvolený prezident Javier Milei chce pokusit znovu získat.

437111187_d742d8d068_b

Britské Falklandy chce získat Argentina, u jejíhož pobřeží ostrovy leží.
Zdroj: Flickr

  • Britské Falklandy chce získat Argentina, u jejíhož pobřeží ostrovy leží.
  • Zdroj: Flickr

Nově zvolený argentinský prezident Javier Milei píchl do citlivého téma, o němž se čtyřicet let soudilo, že už je vyřešené. Po svém zvolení totiž prohlásil, že nastal čas, aby Argentina získala zpět Falklandské ostrovy. Přihlásil se tak k dávnému prohlášení svých předchůdců, kteří nikdy neuznali správu Velké Británie, která trvá už od roku 1833. Milei podle stanice BBC prohlásil, že Buenos Aires má nad ostrovy nevyjednávatelnou suverenitu a že je získá pod svou správu všemi dostupnými diplomatickými cestami.

Na prohlášení argentinského prezidenta reagoval už i britský premiér Rishi Sunak. Ten řekl, že o suverenitě Falklandských ostrovů se diskutovat nebude. Odkázal rovněž na výsledek referenda z roku 2013, kdy 99,8 procent obyvatel Falkland hlasovalo pro setrvání pod správou Velké Británie.

Jak pro Brity, tak pro Argentince je otázka Falkland ožehavé téma. V roce 1982 si totiž ostrovy Buenos Aires rovněž nárokovalo a začátkem dubna téhož roku argentinská armáda obsadila hlavní město Port Stanley, čímž vypukla více než dva měsíce dlouhá válka, na konci které britská vojska vytlačila argentinské síly zpět na jejich území. Finální účet bojů vykázal 258 padlých Britů a 659 mrtvých Argentinců.

Autor: Jan Skala

Související

41747191065_3347661fca_b
Zahraniční

Evropa je smrtelná, musíme více zbrojit a zbavit se závislosti na USA, tvrdí Macron

GL6bQhsWcAAsAj1
Zahraniční

Inflace denně požírá Argentině finance. Studenti však protestují proti škrtům

Rishi Sunak
Zahraniční

Británie posílí armádu. Ta má trumfnout Polsko a být nejsilnější v Evropě

Rishi Sunak
Zahraniční

První letadlo z Británie odletí do Rwandy. Deportace běženců začínají