čtvrtek 9. května 2024

První letadlo z Británie odletí do Rwandy. Deportace běženců začínají

Velká Británie začne za deset až 12 týdnů vypravovat pravidelnou linku do Rwandy. Tou ze země bude deportovat nelegální migranty.

Rishi Sunak

Britský premiér Rishi Sunak
Zdroj: Flickr

  • Britský premiér Rishi Sunak
  • Zdroj: Flickr

Žádný zahraniční soud už podle britského premiéra Rishiho Sunaka nemůže zvrátit rozhodnutí britských úřadů, které zhruba za deset až 12 týdnů začnou vypravovat pravidelnou leteckou linku do Rwandy, na jejíž palubě odcestují do africké země migranti, kteří se ve Velké Británii usadili nelegálně. Plán na deportace už existuje dva roky, kdy na něm začal pracovat kabinet Sunakova předchůdce Borise Johnsona. Rwanda už oznámila, že uprchlíky z jiných zemí přijme, ale chce za to patřičné finanční kompenzace.

Proti plánu Velké Británie se ohradil Evropský soud pro lidská práva, který její jednání označil jako nevratnou újmu. Sunak je podle svých slov ale ochotný jít do mezinárodního sporu se soudními institucemi, protože poukazuje na právo a zájem Velké Británie hájit své hranice. Proti postupu vlády se sice ohradily i britské soudy, ale premiér podotýká, že jeho plán brzy posvětí Sněmovna lordů.

O plánu deportací mluvilo před pár měsíci opatrně i Německo. Když však vyšlo najevo, že o nich jednají představitelé krajní pravice AfD s vlivnými německými podnikateli, vzedmula se vlna protestů zejména ze strany neziskových lidskoprávních organizací.

Autor: Jan Skala

Související

GMgnyGlXUAACLHs
Zahraniční

Deportace začaly. Britská policie zatýká první migranty a posílá je do Rwandy

Rishi Sunak
Zahraniční

Británie posílí armádu. Ta má trumfnout Polsko a být nejsilnější v Evropě

Britský premiér Rishi Sunak
Zahraniční

Roste tlak na britského premiéra, aby pozastavil prodej zbraní Izraeli

GKeqYHqWwAA8lDZ
Zahraniční

Rwanda uprchlíky z jiných zemí přijme. Chce však na to dostávat peníze