sobota 27. dubna 2024

Animáky i dokumenty: Psi nejraději sledují v televizi jiné psy, zvěř a kočky

Jinak zcela seriózní výzkum veterinární fakulty univerzity v americkém Wisconsinu studoval psí gaučové povaleče a jejich nejoblíbenější televizní pořady.

picture-frame

Psi na obrazovce jsou nejoblíbenějším videoobsahem.
Zdroj: facebook.com

  • Psi na obrazovce jsou nejoblíbenějším videoobsahem.
  • Zdroj: facebook.com

Vědci chtěli zjistit, jak lépe hodnotit zrak psů, současné metody totiž umí ukázat jen to, zda pes vidí, neurčí ale kvalitu zraku. Aby ale měli z čeho vycházet, potřebovali na dostatečně dlouhou dobu udržet psí pozornost. Ukázalo se, že to nejlíp zvládne televize, a tak bylo nutné zjistit, na co se psi nejraději dívají.

Prostřednictvím dotazníků oslovili výzkumníci po celém světě chovatele, jejichž psi se rádi dívají na videa. Zajímalo je, na jaký typ obrazovky se dívají, jak se při tom chovají, jak často televize přiláká jejich pozornost nebo co sledují nejraději.

Ukázalo se, že nejoblíbenější je mezi psy videoobsah se zvířaty, zdaleka nejpoutavějšími objekty ke sledování byli jiní psi, pak divoká zvířata a kočky. Z míčových sportů vedly fotbal a basketbal. Lidé je moc nezajímali, skončili na devátém místě ze 17 kategorií. Psi na videa nejčastěji reagovali nastražením uší, štěkáním nebo kňučením, přibližovali se k obrazovce, nehnutě na ni zírali nebo vrtěli ocasem.

„Nejvíce se zapojují při sledování videí, ve kterých vystupují jiná zvířata, především psi. Je přitom jedno, zda jde o dokument o evoluc nebo o animák Scooby Doo,“ usmívá se členka týmu Freya Mowat.

Televizi sleduje až 80 procent psů. I proto jsou velmi oblíbené kanály speciálně zaměřené právě na psy. Nejčastěji chovatelé televizi zapínají, když musí nechat psy doma samotné. Nejznámější je DogTV. Vysílá obsah, který psy stimuluje a uklidňuje je. Videa z různých prostředí doprovází hudba a zvuky, které jsou psům příjemné.




Související

léky
Domácí Zdraví

Praha má high-tech centrum pro nová léčiva

Czech_fans_(49790490881)
Domácí

Češi jako národ superfanoušků. Jsme nejlepší na světě ve fandění

images (7)
Krimi

Policisty napadl agresivní muž, pak je pokousal jeho pes

pejskař
Světové dny Fauna

Den psích objetí