sobota 4. května 2024

Češi jako národ superfanoušků. Jsme nejlepší na světě ve fandění

Fandění mají Češi v krvi. Tři čtvrtiny z nich někomu fandí, ať sportovcům nebo soutěžícím v televizních pořadech. Nejvíc fandů má hokej.

Czech_fans_(49790490881)

Čechy nejvíce spojuje společné fandění.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Čechy nejvíce spojuje společné fandění.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Ukazuje se, že pro většinu Čechů je fandění především velká zábava. Pořádně si vyřvat hlasivky anebo zanadávat u televize utužuje rodinné, přátelské i sousedské vztahy. Průzkum, který provedla kvůli své kampani jedna z bank, ukázal, že více než polovina z nás fandí sportovcům z domova, lehce přes 30 procent chodí fandit na stadion a úplně nejméně se fandí v hospodě, kam chodí povzbuzovat svůj oblíbený tým zhruba 12 procent příznivců.

Zároveň si sami o sobě čeští fanoušci myslí, že jsou ti nejlepší na světě. Alespoň to vyplývá z hodnocení napříč národy. Ale proč Češi vůbec fandí?

Průzkum také ukázal, že Češi v běžném životě nejčastěji fandí dětem, pak partnerovi či partnerce, rodičům a dalším příbuzným. Pokud jde o sport jako takový, 90 procent upřednostňuje hokej, 71 procent lidí fotbal, s 52 procenty fanoušků následuje biatlon a s 21 procenty tenis.

„Fandění má ve sportu nezastupitelnou roli. Potvrdit to může nejznámější světový fanoušek Cameron Hughes, který už 30 let rozpaluje davy na sportovních akcích po celém světě a který je i tváří jarní kampaně banky. Pro Čechy navíc fandění nikdy nekončí za branami stadionu. Pro svůj tým dýchají, ať už jsou zrovna doma, v baru s přáteli nebo u online přenosu na dovolené,“ říká Hana Kovářová z Komerční banky.

Autor: Michaela Dočkalová

Související

léky
Domácí Zdraví

Praha má high-tech centrum pro nová léčiva

Fanoušci fotbalové Slavie.
Fotbal

Slavia pyká za své fanoušky, zaplatí přes dva miliony

věda
Domácí Věda

Daňová podpora výzkumu a vývoje poprvé přesáhla tři miliardy korun

vinice
Zahraniční Víno

Tradiční vinice mohou být v následujících dekádách zničeny, uvádí výzkum