pondělí 29. dubna 2024

Adventem oplývá Loučeň. Zámek zdobí dvě desítky vánočních stromků

Vánoční atmosféru nasají návštěvníci zámku Loučeň. Již pošesté na ně čeká Příběh vánočního stromečku. Při prohlídce uvidí více než dvacet ozdobených stromečku.

Vánoční stromek na zámku Loučeň

Vánoční stromek na zámku Loučeň
Zdroj: Zámek Loučeň

  • Vánoční stromek na zámku Loučeň
  • Zdroj: Zámek Loučeň

I letos si zámek Loučeň ve Středočeském kraji pro své návštěvníky nachystal adventní prohlídku Příběh vánočního stromečku. Do vánočního hávu se útroby zámku zahalily 17. listopadu a vánoční prohlídky potrvají až do 21. ledna. Ve slavnostně nazdobených komnatách na návštěvníky čeká více než 20 vánočních stromků, z nichž každý má svůj příběh. Při prohlídce se dozví, kde vznikla tradice vánočního stromku, jak vypadaly stromečky před 100 lety či jak tomu bylo u britské královské rodiny. Děti si z prohlídky mohou odnést speciální dopis pro Ježíška.

Průvodci jsou oblečeni do tematických kostýmů. Letošní vánoční stromečková prohlídka má podtitul Abeceda Vánoc. „Připravili jsme tematické stromečky doslova „Od A do Z“. Začíná se na zámeckém nádvoří tzv. "od Adama", neboť je to biblický příběh o vyhnání z ráje, který stojí za novodobým fenoménem jménem vánoční stromeček. V každé zámecké komnatě čeká další písmenko a vyprávění o tématech, které jsou s Vánoci spojené,“ uvádí zámek Loučeň.

Od první adventní soboty, 2. prosince, budou moci návštěvníci na nádvoří zámku obdivovat největší adventní věnec v Česku. Každý den od 17 hodin se na zámku koná světelně-hudební show.

Autor: Šimon Mitro

Související

parní vlak
Domácí Tipy na výlety

O letních prázdninách budou po Pardubicku jezdit parní vlaky

Benešova vila
Domácí Tipy na výlety

Benešova vila bude od května přístupná šest dní v týdnu

turistická značka
Domácí Výročí

Klub českých turistů oslaví 135 let od vyznačení první turistické trasy

Veřejné přístaviště v Davli
Domácí

V Davli začal provoz veřejného přístaviště