pondělí 20. května 2024

Zoo Praha staví výběh za 1,2 miliardy. Brno má nevhodný pavilon za sto milionů

Pražská zoo bude mít nový výběh pro lední medvědy. Cena nadzvedla řadu lidí. A problém s výdaji má i zoo v Brně. Ta už postavila šimpanzí pavilon, jenže není vhodný pro šimpanze.

Berta

Samice medvěda ledního Berta na snímku ze své poslední zimy v zoo Praha.
Zdroj: Oliver Le Que, Zoo Praha

  • Samice medvěda ledního Berta na snímku ze své poslední zimy v zoo Praha.
  • Zdroj: Oliver Le Que, Zoo Praha

Kromě zázemí jsou v projektu výběhu pro lední medvědy v pražské zoo dva bazény se slanou vodou pro samce, totéž pro samici a ještě jeden malý v rezervním výběhu. Aktuálně má zoo po smrti medvědice Berty jen jediného ledního medvěda.

Projekt připravuje společnost G.L.architekti, která v roce 2017 počítala s náklady 250 milionů korun plus DPH. Pak se v půlce roku 2020 odhad ceny zvedl na 561 milionů korun. Pražští radní potom ještě dvakrát navýšili částku, v roce 2022 napřed na 870 milionů, teď už dokonce na 1,2 miliardy.

Současný pavilon ledních medvědů je podle radních v havarijním stavu s nedostačujícími podmínkami pro chov velkých šelem. „Přesun do nového pavilonu je nutný pro zachování chovu ledních medvědů v zoo Praha. Lední medvědy je potřeba přesunout z aktuálního pavilonu, který je nejen zastaralý ale také stojí na nejteplejším místě zoologické zahrady,“ stojí v usnesení radních.

Problém s novou expozicí řeší také brněnská zoo. Ta nechala za sto milionů korun vystavět výběh pro šimpanze. Pak se ale ukázalo, že není bezpečný a lidoopi by z něj mohli utéct nebo by mohli zranit návštěvníky. Město teď hledá řešení. Buď investuje miliony do úprav anebo nechá prostor menším opicím.

Související

Mládě orangutana narozené 2. května je sameček.
Domácí Fauna

Mládě orangutana v Zoo Praha je sameček. Jméno určí veřejnost

Noví lední medvědi v Zoo Praha.
Domácí Fauna

Pražská zoo má dvojčata ledních medvědů

Foto_DSC09910_export
Ostatní

Máme orangutaňátko, hlásí pražská zoo. Narodilo se včera odpoledne

Foto 3_Z09_8581_export.jpg
Ostatní Fauna

Sloni řádí v bahně, vombati se sluní a zoo prodloužila otevírací dobu