sobota 27. července 2024

Vědci vyvinuli vakcínu pro léčbu rakoviny mozku

Nová mRNA vakcína by mohla být přelomovým objevem v léčbě rakoviny mozku.

rakovina mozku

Ilustrační foto.
Zdroj: Universitätsklinik für Neurochirurgie, Inselspital Bern

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Universitätsklinik für Neurochirurgie, Inselspital Bern

Vědcům z Floridské univerzity v USA se podařilo vyvinout mRNA vakcínu, která by mohla znamenat revoluci v léčbě glioblastomu, agresivní formy mozkového nádoru. Vakcína využívá imunitní systém k napadení nádoru a studie na čtyřech pacientech přinesla slibné výsledky.

Glioblastom je závažné onemocnění s průměrnou dobou přežití pouhých 15 měsíců. Současná léčba se od začátku 21. století příliš nezměnila a spočívá hlavně v chemoterapii, radioterapii a chirurgickém zákroku.

Nová vakcína funguje podobně jako vakcíny proti covidu, využívá však modifikovanou mRNA technologii. Vakcína je personalizovaná, protože se vyrábí z buněk pacientova vlastního nádoru. Navíc obsahuje speciální nosič, který vyvolá rychlou imunitní odpověď. „Vakcína funguje tak, že do těla neinjektujeme jednotlivé částice, ale celé shluky částic, které se obalují kolem sebe jako cibule,“ vysvětluje spoluautor studie Elias Sayour. „Tento způsob aplikace mnohem účinněji spustí imunitní reakci proti nádoru.

Vědci odebrali pacientům během operace vzorky nádoru, z nichž izolovali RNA, tedy molekulu obsahující genetické informace. Následně tuto RNA obalili do tukových nanočástic a vytvořili tak jakýsi technologický balíček. Po vpíchnutí zpět do těla vypadají tyto upravené nádorové buňky jako viry, což spustí imunitní odpověď.

Studie navazuje na sedm let výzkumu, který probíhal nejprve na pokusech se zvířaty a poté na deseti psech s pokročilým nádorem mozku. Psi s touto diagnózou obvykle přežívají 30 až 60 dní, zatímco vakcína jim život prodloužila na medián 139 dnů. V další fázi klinického testování bude vakcína zkoumána na 24 dospělých a dětských pacientech. Výzkum bude pokračovat, aby se optimalizovala metoda stimulace imunitního systému a minimalizovaly se vedlejší účinky.

Autor: Šimon Mitro

Související

žloutenka
Domácí Zdraví

Počet případů žloutenky C a E se meziročně zdvojnásobil

profimedia-0877314381
Domácí Zdraví

Pro zajištění léků děláme maximum, tvrdí ministerstvo

56345935_2107950569258633_8627650044150939648_n
Film a TV

Zemřela Shannen Doherty, někdejší hvězda seriálu Beverly Hills 90210

Curtis Zy-Keith Means
Zahraniční Zajímavosti

Nejpředčasněji narozené dítě oslavilo čtvrté narozeniny. Přišlo na svět ve 21. týdnu