pátek 17. května 2024

Máme orangutaňátko, hlásí pražská zoo. Narodilo se včera odpoledne

Další chlupaté nadělení má pražská zoo. Ve čtvrtek po poledni se tam 11leté samici orangutana sumaterského narodil první potomek.

Foto_DSC09910_export

Foto: Samice orangutana sumaterského Diri se svým dnes narozeným mládětem zatím neznámého pohlaví. Mládě už pije mateřské mléko a podle prvních pozorování je vitální.
Zdroj: Oliver Le Que, Zoo Praha

  • Foto: Samice orangutana sumaterského Diri se svým dnes narozeným mládětem zatím neznámého pohlaví. Mládě už pije mateřské mléko a podle prvních pozorování je vitální.
  • Zdroj: Oliver Le Que, Zoo Praha

Matkou je samice Diri, otcem 22letý samec Pagy. Mládě je podle prvních pozorování vitální a chovatelé ho již viděli pít mateřské mléko. Pavilon Indonéská džungle zůstává otevřený – návštěvníci tak mohou spatřit vzácný přírůstek na vlastní oči již nyní.

„Malý orangutan se narodil v den, kdy jsou gorilí samičce Mobi čtyři měsíce a kdy uplynuly jen tři týdny od narození dalšího gorilího mláděte. Je neuvěřitelné, že nyní mohu oznámit narození letos již třetího kriticky ohroženého lidoopa v zoo Praha,“ uvedl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

Orangutany chová zoo takřka nepřetržitě od roku 1961. Doposud posledním narozeným mládětem byl sameček Pustakawan zvaný Kawi, kterému budou v listopadu čtyři roky. Obývá expozici spolu se svou matkou Mawar a ve venkovním výběhu budou zítra i o víkendu. Diri s Pagym a svým dnešním novorozencem žijí na sousedním ostrově v horním patře pavilonu Indonéská džungle. Tam je možné trojici pozorovat už nyní a bude tomu tak i v příštích dnech – novorozené mládě zatím zůstane uvnitř pavilonu.

Související

Mládě orangutana narozené 2. května je sameček.
Domácí Fauna

Mládě orangutana v Zoo Praha je sameček. Jméno určí veřejnost

Noví lední medvědi v Zoo Praha.
Domácí Fauna

Pražská zoo má dvojčata ledních medvědů

orangutan
Zahraniční Fauna

Malajsie chce darovat orangutany výměnou za palmový olej

Foto 3_Z09_8581_export.jpg
Ostatní Fauna

Sloni řádí v bahně, vombati se sluní a zoo prodloužila otevírací dobu