sobota 27. července 2024

Evropská vojenská mise v Mali skončila. Potvrdil do šéf unijní diplomacie Borrell

Boj s islámskými teroristy už Mali řeší s Moskvou. Vojáci států Evropské unie už v tomto africkém státe ukončili desetiletou misi.

GNyLvoYXQAEI2ww

Společný výcvik vojsk Evropské unie a Mali skončil.
Zdroj: X

  • Společný výcvik vojsk Evropské unie a Mali skončil.
  • Zdroj: X

Ze západoafrického státu Mali odchází poslední vojáci ze zemí Evropské unie. Členským státům totiž skončil desetiletý mandát na výcvikovou misi, kdy vláda v hlavním městě Bamaku už neměla o pokračování vojenské spolupráce s evropskými složkami zájem. Tuto skutečnost potvrdil šéf unijní diplomacie Josep Borrell. Na pokračování spolupráce neměla zájem ani Francie, která po převratu v letech 2020 a 2021 ztratila v Mali svůj vliv.

Analytici se shodují na tom, že odchod evropských vojsk ještě více posílí vliv Ruska v této zemi. Právě k Moskvě se totiž vojenská junta, která v Mali vládne od zmíněného převratu, hlásí a do země v uplynulých měsících povolala příslušníky žoldnéřské skupiny wagnerovců. Podobná situace jako v Mali je nyní i v dalších okolních státech, v Burkině Faso a Nigeru.

Armády států Evropské unie, které v Mali zastupovalo zejména Španělsko, pomáhalo tamní vládě v boji proti islámských teroristům. Tento problém nyní prezident Assimi Goïta řeší se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0888716671
Ekonomika

Fico v roli vyjednavače. Do návrtu ruské ropy chce zapojit Českou republiku

profimedia-0882614742
Zahraniční

Rumuni sestřelují drony nad Ukrajinou. Ruský velvyslanec šel na kobereček

Ruští uživatelé budou mít ztížený přístup k YouTube.
Zahraniční

Rusko se chystá udeřit na YouTube. Omezí jeho rychlost až o 70 procent

1024px-Brusel,_Anspach_IV
Krimi

Belgická policie udělala razii proti terorismu. Zatkla sedm osob