sobota 27. července 2024

Měli to dokončit, napsal muž na facebook. A jde na tři měsíce za mříže

Zatímco Juraje Cintulu možná čeká doživotí, jiný odpůrce Roberta Fica jde do vězení na tři měsíce. Za schvalování atentátu na sociálních sítích.

GNoD-2SWEAASt-l

Atentátník Juraj Cintula na místě činu.
Zdroj: X

  • Atentátník Juraj Cintula na místě činu.
  • Zdroj: X

Banskobystrický soud si na své konto může připsat jeden bleskurychle projednaný případ. Na tři měsíce dnes poslal do vězení muže, který na sociálních sítích schvaloval atentát na premiéra Roberta Fica, který se odehrál ve středu odpoledne v Handlové na středním Slovensku. Odsouzený totiž na na svůj facebookový účet napsal řadu výroku typu "Měli to dokončit" nebo "Dobře mu tak, měli ho střelit do hlavy". Trest je pravomocný.

Podle obžaloby těmito a dalšími výroky došlo nejen ke schvalování, ale i podpoře atentátu. Ten na předsedu vlády spáchal 71letý Juraj Cintula z města Levice, kde se prezentoval jako básník, spisovatel, písničkář a protivládní aktivista. V poslední době se zúčastnil několika demonstrací namířených proti Ficově vládě, kde provolával proukrajinská a vulgární hesla. Od včerejška je ve vazbě, kde čeká na soud, který jej může za mříže poslat na doživotí.

Robert Fico je podle dnešního vyjádření ministra obrany Roberta Kaliňáka v současné době už mimo ohrožení života. Čeká ho však velmi dlouhá rekonvalescence.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0891875253
Krimi

Za smrt dvou dětí na nelegálních závodech potrestal soud ženu doživotím

Sarajevo_trial
Zahraniční

Způsobil světovou válku, ale jejího konce se nedožil. Principovi by dnes bylo 130 let

GTL3NvlXcAU1zmn
Zahraniční

Soud v africké státe Sierra Leone trestal pokus o převrat. Vynesl drakonické tresty

bear_brown_bear_ursus_arctos_water_zoo_splashing_inject_water_splashes-958900
Zahraniční

Slovensko řeší problém s medvědy radikálně. Přes 40 jich zastřelili