úterý 7. května 2024

Znalost angličtiny se napříč Evropou liší. Jaké národy si vedou nejlépe?

Češi se v žebříčku ovládání angličtiny umístili na 26. místě, jsou lepší než Italové či Španělé.

Amsterdam

Ilustrační foto.
Zdroj: Needpix

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Needpix

Každý rok globální vzdělávací společnost Education First (EF) sestavuje žebříček ovládání angličtiny, takzvaný English Proficiency Index (EPI), který hodnotí zvládání angličtiny ve 44 evropských zemích a 113 světových zemích. Velká Británie stejně jako další země, kde je angličtina rodným jazykem, v tomto indexu logicky zahrnuty nejsou.

Stejně jako loni, i letos obsadilo první příčku Nizozemsko s 647 body, což je nejlepší výsledek ze všech srovnávaných zemí. Dalšími zeměmi s „velmi vysokým ovládáním“ angličtiny jsou Rakousko (3. místo celosvětově), Norsko, Švédsko, Belgie, Portugalsko, Německo, Chorvatsko a Řecko. Země se statusem „vysoké ovládání“ zahrnují Polsko (13. místo celosvětově), Finsko, Rumunsko, Bulharsko, Maďarsko, Slovensko, Litvu, Lucembursko, Estonsko, Srbsko, Českou republiku (26. místo celosvětově) a Švýcarsko (30. místo).

Naopak některé populární turistické destinace, jako je Francie, Itálie a Španělsko, zaostávají a mají pouze „střední ovládání“ angličtiny. Francie klesla na 43. místo celosvětově, což je nejnižší umístění ze všech severoevropských zemí zahrnutých ve studii. Itálie a Španělsko se umístily na společném 35. místě celosvětově. Zajímavé je, že i přesto, že tyto země patří mezi oblíbené turistické destinace, ovládání angličtiny tam je pouze „střední“.

Přestože Evropa dominuje v horní částí indexu, společnost EF zaznamenala pokles dovedností v angličtině v letošním roce. Hlavní příčinou bylo nižší skóre zemí s vysokým a velmi vysokým ovládáním angličtiny. Celkově však evropské země vykazují stabilní zlepšení dovedností v angličtině v delším časovém horizontu. Studie také odhalila pokles ovládání angličtiny na celosvětové úrovni mezi lidmi v rozmezí 18 až 20 let, což lze přičíst rušení vzdělávání během koronavirové pandemie.

Autor: Šimon Mitro

Související

Jilemnice_-_centrum2
Domácí

První společenství obcí v republice chce mít létajícího úředníka

school-3994211_1280
Zahraniční

Polská vláda zakázala domácí úkoly. Rodičům a učitelům se to nelíbí

notebook studenti
Domácí Školství

Počet počítačů na školách se během pěti let zdvojnásobil

DBME2-data.jpg
Zahraniční

Kupé pro dva a virtuální ručník, německé dráhy ukázaly budoucnost cestování