pondělí 6. května 2024

Polská vláda zakázala domácí úkoly. Rodičům a učitelům se to nelíbí

Příliš mnoho povinností a psychický stres, to jsou podle současného polského ministerstva školství důvody k zákazu domácích úkolů. Učitelům ani rodičům se však tento krok nelíbí.

school-3994211_1280

Domácí úkoly jsou už v Polsku minulostí.
Zdroj: Needpix

  • Domácí úkoly jsou už v Polsku minulostí.
  • Zdroj: Needpix

Polská vláda premiéra Donalda Tuska pokračuje v progresivním přístupu k budoucnosti školství, odklepla totiž návrh šéfky resortu Barbary Nowacké na zákaz ukládání domácích úkolů žákům základní škol. Podle ministryně tento krok dětem uleví od jejich povinností, které jsou podle ní přílišné, a ponechá jim více času na vlastní koníčky a kreativní rozvoj. Nové nařízení se týká dětí prvního stupně, pro žáky druhého stupně je nezávazné a udělování domácích úkolů nezakazuje ani nenařizuje.

O novince se napříč celým Polskem strhla bouřlivá debata, negativní názory zaznívají z řad učitelů i rodičů. Rodiče argumentují přílišnou benevolencí ze strany ministerstva a změnu, která je součástí inkluze a nového přístupu ke školství, nepodporují. Učitelé zase namítají, že nařízení je přijaté ve spěchu, zbrkle, bez potřebné diskuze. Nowacka naopak v rychlosti nařízení vidí přednost.

Úroveň polského školství, stejně jako toho českého, za posledních třicet let klesá. V celosvětovém žebříčku je Polsko na 32. pozici, Česká republika na 24. místě.

Autor: Jan Skala

Související

ekonomika
Ekonomika

Globální ekonomika letos vzroste o 3,1 procenta, uvádí OECD

GMAQt-nWAAArnI_
Zahraniční

Bělorusko odvrátilo dronový útok. Litva za ním však údajně není

Chrastava
Domácí

Chrastava postaví vodovod do Horního Vítkova. Peníze půjdou z fondu Turów

Jilemnice_-_centrum2
Domácí

První společenství obcí v republice chce mít létajícího úředníka