První společenství obcí v republice chce mít létajícího úředníka

Mnohem větší možnosti se naskytují 21 obcím, které vstoupily do oficiálního společenství Jilemnicko. To je prvním svého druhu v republice.

Jilemnice_-_centrum2

Jilemnice zaštiťuje první společenství obcí v republice.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Jilemnice zaštiťuje první společenství obcí v republice.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Přestože spolupráce podkrkonošských obcí už má letitou tradici, nyní se jejich svazek utužuje. Jedenadvacet z nich založilo vůbec první společenství obcí v republice, od něhož si slibuje mnohem větší dostupnost veřejných služeb. Spolupracovat chtějí i v oblasti školství a dopravy. Prvním výraznějším krokem svazku je společná činnost v oblasti odpadového hospodářství. Proto už obce založily společnosti EKO Jilemnicko, která se o nakládání s odpadem stará.

Nepsaným lídrem spolku je 5,5tisícová Jilemnice. Jak přiznává tamní radnice, nové společenství obcí poskytuje velkou výhodu v hospodářských soutěžích, kdy mohou vystupovat jako celek, a také tak poptávat zboží nebo služby.

V budoucnu by se obce měly propojit i po stránce úřednické. Měly by mít takzvaného létajícího úředníka, který by snížil administrativní zátěž a staral se o správní činnosti ve všech obcích, kde to bude třeba. Rovněž by chtěly využívat i výhody komunitní energetiky.

Autor: Jan Skala

Související

school-3994211_1280
Zahraniční

Polská vláda zakázala domácí úkoly. Rodičům a učitelům se to nelíbí

04765f95-9c5f-48f1-ac2c-756e9e66313f
Domácí

Západ Čech i horské oblasti zasypal sníh. Výrazné oteplení je však už nadohled

notebook studenti
Domácí Školství

Počet počítačů na školách se během pěti let zdvojnásobil

promoce
Zahraniční Školství

Nejvzdělanějšími Evropany jsou Irové