sobota 27. dubna 2024

Žádný tlak na nás neplatí, řekl Netanjahu ke zrušené cestě diplomatů do USA

Krok Spojených států, které nevetovaly rezoluci Rady bezpečnosti OSN o příměří v Pásmu Gazy, rozčílil izraelského premiéra Benjamina Netanjahua do té míry, že zrušil cestu svých diplomatů do USA. Je to vzkaz Hamásu, řekl následně.

Charles_Q._Brown,_Jr.,_Chairman_of_the_Joint_Chiefs_of_Staff,_traveled_to_Tel_Aviv,_Israel_and_Amman,_Jordan_on_17_to_19_December_2023_-_32

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu zdůvodnil zrušení cesty svých diplomatů do USA.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Izraelský premiér Benjamin Netanjahu zdůvodnil zrušení cesty svých diplomatů do USA.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vysvětlil zrušení cesty svých diplomatů do Bílého domu jako jasný vzkaz Hamásu, že na Jeruzalém žádný tlak neplatí. Izraelsko-americká jednání zrušil Netanjanu poté, co Rada bezpečnosti OSN přijala rezoluci vyzývající k okamžitému příměří v Pásmu Gazy, kde Židovský stát podniká operace proti tamnímu vládnoucímu hnutí Hamás. Pro přijetí této rezoluce se vyjádřilo 14 států Rady bezpečnosti, odmítavé stanovisko tentokrát nezaujaly ani Spojené státy, kterým už s agresivním izraelským jednáním ve středomořské oblasti dochází trpělivost.

Netanjahu do Washingtonu vyslal vzkaz, že počítá s tím, že USA budou rezoluci vetovat, což se nakonec nestalo, američtí zástupci se hlasování zdrželi. Jeruzalém na to konto obvinil Spojené státy z toho, že ustoupily ze zásadního postoje a umožnily hlasování, aniž by jej podmínily propuštěním izraelských rukojmích.

Izraelští diplomaté měli v Bílém domě jednat i o možném útoku na město Rafáh, který Spojené státy rovněž neschvalují, protože by ještě zhoršil katastrofální humanitární situaci, kdy v Pásmu Gazy přibývá mrtvých civilistů a hrozí hladomor.

Autor: Jan Skala

Související

síťová neutralita
Zahraniční

Spojené státy se vrací k síťové neutralitě

David_Schwimmer
Zahraniční

Mlčení je spoluvina. Rosse z Přátel děsí narůstající antisemitismus

6773873512_71721207d5_b
Zahraniční

Humanitární molo: USA pošlou zbraně Izraeli a jídlo Palestincům v Gaze

41747191065_3347661fca_b
Zahraniční

Evropa je smrtelná, musíme více zbrojit a zbavit se závislosti na USA, tvrdí Macron