úterý 7. května 2024

Všechny tváře krále české kytary. Michal Pavlíček rekapituluje čtyřalbem

Zásadní milníky nabízí na čtyřalbu Faces přední český kytarista Michal Pavlíček. Kompilaci nebere jako loučení, protože pokračuje dál zejména v sólové tvorbě.

Pavlíček

Nerozlučná dvojice. Michal Pavlíček a kytara.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Nerozlučná dvojice. Michal Pavlíček a kytara.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Michala Pavlíčka odborníci označují za nejlepšího českého kytaristu a člověka, který zvládne precizně zahrát různé styly, ať už jde o blues, pop, new wave či hard rock. Ostatně všechny tyto styly si sám Pavlíček vyzkoušel a přehled toho, jak moc mu byly blízké, nabízí na nedávno vydávaném čtyřalbu Faces. Právě na něm přehledně uspořádal všechna svá zásadní působiště. Pražský výběr, Stromboli, BSP a sólovou kariéru.

První album logicky zabraly skladby Pražského výběru a tím to nejdůležitější, co se dělo v československém undergroundu v osmdesátých let. Skladby Zubatá, Já se mám, Že je Olda přítel můj nebo Chvastoun ukazují Pavlíčka v extravagantnějším rozpoložení, kde těží stejně silně z post-punku a progrocku. Druhá deska je sevřenější a hardrockovější, protože na ní dojde na Stromboli s jejich velkými hity typu Carmen, Veliké lalulá či Ó hory, ó hory.

Druhá polovina čtyřalba je už o něco popovější. Na třetí desce se Pavlíček představí spolupráci s Kamilem Střihavkou a Otou Balagem a dojde i na pravděpodobně nejznámější věc všech tří muzikantů, Zemi vzdálenou, stejně jako na další šlágry devadesátých let Holka čapni draka či Chaos. Čtvrté album je zasvěcené Pavlíčkově sólové tvorbě, kde kytarista často a rád popouští uzdu nejrůznějším experimentům.

V současné době se Pavlíček kromě občasného koncertování s Pražským výběrem či Stromboli věnuje právě převážně sólové tvorbě.

Autor: Jan Skala

Související

17046367515_d561d971d8_b
Hudba

Slash ohlásil vydání bluesového alba s hosty jako Brian Johnson či Demi Lovato

Carlos_Santana_(Vértes)
Hudba

Prostě Carlos. Dokument o Santanovi bude v kinech jen dva dny

Malmsteen
Hudba

Mistr kytarové pompy. Malmsteen utekl hrobníkovi z lopaty a slaví šedesátku

Babalet
Hudba

Jak se hrálo v Československu za perestrojky, ukáže Rockový maratón