Do Krkonoš se po stovkách let vrací los evropský

Na českém území se nachází pouze několik desítek jedinců losa evropského. Jeho budoucnost je proto stále velmi nejistá. U nás toto zvíře žije především na Šumavě a Třeboňsku. Nyní se los objevil i v Krkonoších.

Los evropský

Dospělý jedinec váží až 450 kilogramů.
Zdroj: Česká krajina

  • Dospělý jedinec váží až 450 kilogramů.
  • Zdroj: Česká krajina

Během posledních deseti let losů v Česku ubylo. Los evropský má sice svou domovinu na severu a východě Evropy, ale ve středověku se vyskytoval i v našich končinách. Avšak v 15. století ho lidé vyhubili. Poprvé v novodobých dějinách jsme na losa u nás mohli natrefit v druhé polovině padesátých let. Tato zvířata se pohybovala zejména na Třeboňsku a také v okolí Lipna. Dnes se nachází i na Nymbursku, Táborsku a Bechyňsku. Vždy však jde jen o pár kusů.

Nejvíce se losům daří na plochách ve výše položených místech a zároveň blízko mokřadů a jezer. Tyto podmínky splňují i Krkonoše, proto se možná právě tady brzy usadí. Když správci Krkonošského národního parku v neděli na tísňové lince přijali opakované hlášení o pozorování potulujícího se losa v okolí východokrkonošského Žacléře, nestačili se divit. „Je předčasné spekulovat o tom, zda se losi v Krkonoších usadí natrvalo nebo zda pouze migrují. Každopádně to je dobrá zpráva o stavu naší přírody. Vzhledem k tomu, že los se pohybuje v tradičním biokoridoru, je to důkazem smysluplnosti a efektivnosti těchto opatření a jejich ochrany,“ říká ředitel Správy Krkonošského národního parku Robin Böhnisch.

Co jste o losu evropském nevěděli?

  • Dospělý samec váží až 450 kilogramů.
  • Dosahuje výšky přes dva metry.
  • V Česku se nachází jediná stabilní populace, a to na Šumavě.
  • Los pro člověka není nijak nebezpečný, je totiž extrémně plachý.
  • Umí překonávat velké vzdálenosti.

Autor: Michaela Dočkalová

Související

Mládě orangutana narozené 2. května je sameček.
Domácí Fauna

Mládě orangutana v Zoo Praha je sameček. Jméno určí veřejnost

Kočka divoká zachycena na fotopasti na Křivoklátsku
Domácí

Na Křivoklátsku žijí kočky divoké

9938712403_0563330642_b
Domácí

Past na řidiče: Cestu do Špindlerova Mlýna blokují opravy mostů

čivava
Světové dny Fauna

Den čivav