Mistr kytarové pompy. Malmsteen utekl hrobníkovi z lopaty a slaví šedesátku

Slavný kytarista Yngwie Malmsteen dnes slaví šedesáté narozeniny. Aby se jich dožil, museli při něm stát andělé strážní.

Malmsteen

Yngwie Malmsteen ve svém království.
Zdroj: Facebook

  • Yngwie Malmsteen ve svém království.
  • Zdroj: Facebook

V osmdesátých letech byl švédský kytarista Yngwie Malmsteen zjevením, jeho unikátní styk, který spojil hard rock, heavy metal a vážnou hudbu byl do té doby neslýchaný a vlastně dával opodstatnění Malmsteenovým slovům, kdy jako své dva největší vzory uváděl kytaristu Deep Purple Ritchieho Blackmorea a italského houslového virtuóza začátku devatenáctého století Nicóllu Paganiniho. Malmsteenova alba z té doby dodnes kritici vysoce oceňují a zajišťují mu věhlas i v současnosti, kdy právě dnes slaví šedesáté narozeniny.

Dožít se jich však vůbec nemusel. 22. července 1987 totiž se svým vozidlem značky Jaguar narazil ve vysoké rychlosti do stromu ve Woodland Hills v Kalifornii a na pokraji smrti jej převezli do nemocnice. Jeho mozek ohrožovala krevní sraženina, která následně poničila svaly vedoucí do rukou. Vypadalo to na konec slibně rozběhnuté kariéry tehdy čtyřiadvacetiletého muzikanta, ale osud tomu chtěl jinak. Během následujících měsíců se Malmsteen zázračně uzdravil, spojil se s bývalým zpěvákem kapel Rainbow a Deep Purple Joem Lynnem Turnerem a natočil nejslavnější desku své kariéry, album Odyssey.

V hudební kariéře je činný dodnes. Na kontě má dvaadvacet sólových desek a přestože jeho poslední alba odborná kritika hodnotila pouze průměrnými známkami, i na nich je ke slyšení jeho specifický a světově unikátní styl kytarové hry.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0871693748
Zahraniční Video

Autobus v Petrohradu šílenou cestu ukončil pádem do řeky, čtyři mrtví

289587921_5506875602656431_7653905791633069060_n
Hudba

Ivan Hlas slaví sedmdesátku, ale Šakalí léta v něm rezonují dodnes

GMfIIjIWUAALKpd
Zahraniční Video

V Číně se zřítila podmáčená dálnice: Zemřelo 51 lidí, 30 je zraněných

GLbg8SdXAAAWtiq
Domácí

Na Příbramsku boural autobus s dětmi. Čtyři z nich mají lehká zranění