Pulitzerovu cenu získala aféra kolem Nejvyššího soudu USA i Kara-Murza

Prestižní žurnalistické ocenění dostali novináři za aféru kolem Nejvyššího soudu USA a ruský vězněný politik Kara-Murza.

profimedia-0870739670

Aktivistka Jevgenia Kara-Murza, manželka vězného ruského politika Vladimira Kara-Murzy, na vyhlášení Pulitzerových cen.
Zdroj: Profimedia

  • Aktivistka Jevgenia Kara-Murza, manželka vězného ruského politika Vladimira Kara-Murzy, na vyhlášení Pulitzerových cen.
  • Zdroj: Profimedia

Investigativní web ProPublica si letos odnáší hlavní Pulitzerovu cenu za novinářskou práci. Novináři z ProPublica získali cenu za odhalení tajemství kolem darů bohatých podnikatelů členům Nejvyššího soudu USA.

Uznání se dočkal také ruský opoziční politik Vladimir Kara-Murza, jež získal ocenění za své komentáře psané za mřížemi pro The Washington Post. Kara-Murzova manželka Jevgenija vyjádřila vděk redakci The Washington Post za to, že hlas jejího muže je slyšet i z vězení, a připomněla jeho vizi demokratického Ruska. Kara-Murza si momentálně odpykává 25letý trest za kritiku ruské války proti Ukrajině v trestanecké kolonii s maximální ostrahou.

Zpravodajské ocenění se týkaly útoku palestinského hnutí Hamás na Izrael a následných událostí v Pásmu Gazy. Fotoreportéři agentury The Associated Press byli oceněni za pokrytí globální migrace do USA. Pulitzerovy ceny, považované za nejprestižnější novinářská ocenění v USA, letos byly uděleny v patnácti novinářských a osmi uměleckých kategoriích.

Autor: Šimon Mitro

Související

shutterstock_1014513472
Zahraniční

Americký list obvinil Ukrajince, že zničili Nord Steam. Ti útok popírají

Kara-Murza
Zahraniční

25 let vězení pro Putinova kritika