sobota 27. dubna 2024

Velikonoce vábí k výletům. Navštivte obří kraslice, jarmarky či ozdobené památky

O prodlouženém velikonočním víkendu se po celém Česku koná řada speciálních akcí. Přinášíme seznam tipů na velikonoční výlety.

Velikonoční obří kraslice v Hluboké nad Vltavou

Velikonoční obří kraslice v Hluboké nad Vltavou
Zdroj: velikonocenahluboke.cz

  • Velikonoční obří kraslice v Hluboké nad Vltavou
  • Zdroj: velikonocenahluboke.cz

Letní počasí o Velikonocích bude doslova vybízet k výletům po republice a že je z čeho vybírat. Téměř každý hrad či zámek se o Velikonocích pyšní speciálními prohlídkami, velikonoční výzdobou či doprovodným programem v podobě jarmarku. Řada památek právě velikonoční víkend využívá jako start turistické sezóny.

Například na zámku Hrádek u Nechanic v Královéhradeckém kraji se návštěvníci mohou pokochat velikonočně vyzdobenými interiéry a seznámit se s historií a tradicemi Velikonoc. Historie těchto svátků a speciální výstava zpestří prohlídku také na hradě Šternebrk v Olomouckém kraji. Velikonoční výzdobou se honosí také zámek Lemberk v Libereckém kraji. Zámek Valtice v Jihomoravském kraji či hrad Křivoklát ve Středočeském kraji zase lákají na bohatý doprovodný program a jarmark.

Největší velikonoční kraslici najdete v zahradě zámku Štáblovice v Moravskoslezském kraji. Malovaná kraslice měří 3,6 metru. Obřími kraslicemi se pyšní i Velikonoční stezka, jež je tradičním cílem rodin s dětmi v Hluboké nad Vltavou v Jihočeském kraji. Stezka obsahuje 27 ručně malovaných obřích kraslic. Pokud zavítáte na kraslice na Velký pátek, 29. března, tak můžete zajít i do Zoo Hluboká, kde návštěvu zpříjemní doprovodný program včetně vystoupení Anny Julie Slováčkové.

Doprovodný velikonoční program čeká o víkendu také návštěvníky Zoo Praha, Zoo Brno, Zoo Plzeň, Zoo Ústí nad Labem či vZoo Zlín, která nabídne i velikonoční prohlídky zdejšího zámku Lešná.

Na zámku Blatná a Kozel v Plzeňském kraji či na hradě Helfštýn v Olomouckém kraji se uskuteční tradiční velikonoční trhy. Trhy s velikonoční tematikou najdete také ve všech krajských městech, ale také v těch menších, jako v malebném Mikulově, Rožnově pod Radhoštěm či Žatci.

Autor: Šimon Mitro

Související

Foto 2_Z08_3249_export
Ostatní Fauna

Gorilí mimina z pražské zoo už návštěvníci pozorují v jednom výběhu

Benešova vila
Domácí Tipy na výlety

Benešova vila bude od května přístupná šest dní v týdnu

turistická značka
Domácí Výročí

Klub českých turistů oslaví 135 let od vyznačení první turistické trasy

Hrad_Karlštejn_(Karlštejn),_Karlštejn_172
Domácí

Hrady zdražují, kaple je za 640 korun, speciální okruh vyjde rodinu na 14 tisíc