středa 1. května 2024

Ve Veselí nad Moravou byl otevřen Dům přírody

V historické části Veselí nad Moravou bylo slavnostně otevřeno návštěvnické středisko, které je vstupní branou do jižní části Chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty.

Dům přírody Bílých Karpat

Dům přírody Bílých Karpat
Zdroj: Dům přírody Bílých Karpat

  • Dům přírody Bílých Karpat
  • Zdroj: Dům přírody Bílých Karpat

Nové moderní návštěvnické středisko v historické části Veselí nad Moravou slavnostně otevřel ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) společně s hejtmanem Jihomoravského kraje Janem Grolichem (KDU-ČSL). Toto středisko je vstupní branou do jižní části Chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty a je součástí programu Dům přírody realizovaného Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR ve spolupráci s místní organizací Českého svazu ochránců přírody (ČSOP)

Nové středisko bude nabízet širokou škálu vzdělávacích aktivit a hravou expozici, která se zaměřuje na místní přírodu, lesy a louky. Projekt byl podpořen dotací Ministerstva životního prostředí ve výši téměř 72 milionů korun. Středisko je tvořeno dvěma propojenými budovami, a to historickou budovou na Bartolomějském náměstí, která byla kompletně zrekonstruována, a novostavbou v pasivním stylu, kde se nachází část expozice a ateliér pro praktickou činnost a různé kurzy.

Expozice se zabývá nejen představením zvířat a rostlin Bílých Karpat, ale také propojeností Nadzemí a Podzemí. Návštěvníci zde naleznou interaktivní prvky, filmy o přírodě regionu a tipy na výlety. Venkovní prostory nabízejí model řeky Moravy s meandry a přírodní zahradu s různými biotopy.

Dlouho jsme přemýšleli, kdo by měl návštěvníky v Domě přírody provázet expozicí. Nakonec jsme se rozhodli pro obyvatelku bělokarpatských lesů a luk, užovku stromovou. Celá expozice totiž sází na hravost a interaktivitu. Největší prostor samozřejmě věnujeme jedinečným bělokarpatským loukám, ale Dům přírody není jen expozice, budou tu kroužky pro děti, dospělí se mohou těšit na tematické přednášky, exkurze i další akce. Budování domu přírody nebylo jednoduché, jsme proto velmi vděčni za pomoc Jihomoravského kraje a města Veselí nad Moravou,“ vysvětluje Jitka Říhová z ČSOP.

Autor: Šimon Mitro

Související

krajina
Domácí Příroda

Původní druhy rostlin mizí z české krajiny

Puštík bělavý
Domácí Fauna

V Jeseníkách ornitologové sčítali sovy. Žije zde šest druhů

motýl
Domácí Příroda

Novela by měla ochránit opylovače

dálnice D1
Domácí

Rozšíření D1 v Brně bude hotové o dva měsíce dříve