pondělí 29. dubna 2024

Ve školkách se zlepšuje péče, na školách vybavení

Mateřské školy snižují počty dětí ve třídách. Na základních školách dochází ke zlepšení technického vybavení.

předškoláci

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels / Pavel Danilyuk

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels / Pavel Danilyuk

V průběžné monitorovací zprávě k Strategii vzdělávací politiky do roku 2030+ jsou prezentovány úspěchy v období let 2020 až 2023 na mateřských a základních školách. Patří mezi ně snížení počtu dětí ve třídách školek, zvýšení kapacity a zlepšení technického vybavení. Dochází také k posílení podpory ve formě více školních psychologů a speciálních pedagogů.

Počet dětí ve věku tři až pět let docházejících do mateřských škol stoupl z 88 procent v roce 2020 na přes 90 procent v roce 2022. Kapacita mateřských škol vzrostla o více než 11 tisíc míst, což znamená 82procentní nárůst v obecních školkách. Nicméně nedostupnost předškolního vzdělávání pro děti mladší tří let představuje stále výzvu. Zájem rodičů o školky pro dvouleté děti přetrvává, avšak nedostatek míst pro tuto věkovou skupinu zůstává problémem.

Strategie také zahrnuje rozvoj digitální gramotnosti a modernizaci výuky informatiky. Základní školy zaznamenaly výrazné zlepšení ve vybavenosti notebooky a tablety, díky podpoře z národních zdrojů a Národnímu programu obnovy. Kromě toho se častěji využívají mobilní učebny a školní informační systémy.

Autor: Šimon Mitro

Související

Jilemnice_-_centrum2
Domácí

První společenství obcí v republice chce mít létajícího úředníka

school-3994211_1280
Zahraniční

Polská vláda zakázala domácí úkoly. Rodičům a učitelům se to nelíbí

notebook studenti
Domácí Školství

Počet počítačů na školách se během pěti let zdvojnásobil

promoce
Zahraniční Školství

Nejvzdělanějšími Evropany jsou Irové