středa 1. května 2024

Nejvzdělanějšími Evropany jsou Irové

Irsko a Lucemburskou se chlubí nejvyšším poměrem vysokoškolsky vzdělaných obyvatel v Evropě.

promoce

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels / Emily Ranquist

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels / Emily Ranquist

Zpráva zveřejněná Evropskou unií uvádí, že třetina obyvatel EU ve věku 25 až 74 let má vysokoškolské vzdělání. Samozřejmě však jsou znatelné rozdíly mezi jednotlivými zeměmi. Například Irsko a Lucembursko mají téměř polovinu obyvatel vysokoškolsky vzdělanou, zatímco v Rumunsku a Itálii to není ani pětina obyvatelstva.

Vzdělanost v posledních desetiletích roste, což ukazuje na zájem o vysokoškolské studium z řad mladé populace. Odborné vzdělání zakončené maturitou hraje významnou roli především v Česku, Polsku a Německu. Podle zprávy je necelá čtvrtina Čechů vysokoškolsky vzdělaná a středoškolské vzdělání zakončené maturitou má 63,9 procent obyvatel.

Evropanky jsou vzdělanější než Evropané. Zatímco mužů, jež mají buďto vysokoškolské vzdělání nebo jsou absolventy vyšší odborné školy, je v EU 36,5 procent, tak žen je to přes 47 procent. V Česku je poměr ještě markantnější, 26,7 procent mužů vs. 43,1 procent žen.

Zpráva také upozorňuje na důležitost celoživotního učení, které pomáhá lidem udržovat a rozšiřovat své dovednosti. Více než dvě pětiny populace ve věku 25 až 64 let v EU se účastnilo nějaké formy vzdělávání nebo školení v předchozích 4 týdnech. Tento trend se však liší podle zemí, s větším důrazem na celoživotní učení v zemích severského regionu.

Autor: Šimon Mitro

Související

elektromobil
Zahraniční Elektromobily

Počet veřejných nabíječek elektromobilů v EU se za poslední tři roky ztrojnásobil

Teplotní mapa Evropy z 25. července 2019
Zahraniční Klimatické změny

Evropa se otepluje dvakrát rychleji než ostatní kontinenty

Jilemnice_-_centrum2
Domácí

První společenství obcí v republice chce mít létajícího úředníka

school-3994211_1280
Zahraniční

Polská vláda zakázala domácí úkoly. Rodičům a učitelům se to nelíbí