pátek 26. dubna 2024

V rukou prezidenta. Výročí střelby si Jiří Kajínek připomíná na svobodě

Od střelby v borských serpentinách uplynulo třicet let. Jiří Kajínek, který dostal od Miloše Zemana milost, je stále na svobodě, má ale podmínku. Jeho chování posuzuje soud, ministerstvo i prezident republiky.

Kajínek

Jiří Kajínek po svém propuštění.
Zdroj: Facebook

  • Jiří Kajínek po svém propuštění.
  • Zdroj: Facebook

Je to přesně třicet let, co se stala jedna z nejznámějších událostí porevoluční kriminalistiky, střelba v borských serpentinách na okraji Plzně, po níž zůstali na zemi v krvi ležet podnikatel Štefan Janda a jeho dva bodyguardi Julián a Vojtěch Pokošovi. První dva zemřeli, třetí přežil a u soudu pak ukázal prstem na Jiřího Kajínka jako na toho, kdo měl střílet. Jiné přímé důkazy neexistovaly, avšak soudu Pokošovo tvrzení stačilo k tomu, aby Kajínka poslal na doživotí za mříže. Z toho trestu si Kajínek odseděl přes dvacet let, než mu prezident Miloš Zeman v roce 2017 udělil milost.

Dnes je tedy Kajínek na svobodě, stále mu ale hrozí, že se kdykoliv může do vězení vrátit. Vše je v rukách prezidenta. V podmínce, kterou Zeman při propouštění Kajínkovi stanovil, stojí, že se nesmí sedm let dopustit žádného trestného činu. V opačném případě by přestala milost platit. Dodržování nařízení má na starosti plzeňský krajský soud. Ten bude v příštích dnech o Kajínkově chování za uplynulý rok informovat ministerstvo spravedlnosti a to následně prezidenta. Podle mluvčí soudu Jany Rubášové ani šestý rok na svobodě nedošlo z Kajínkovi strany k porušení podmínky.

Střelba v borských serpentinách z konce května 1993 byla vyvrcholením bojů dvou podnikatelských skupin na západě Čech. Do případu byla zapletená i policie, před soudem se zpovídali i elitní plzeňští kriminalisté.

Autor: Jan Skala

Související

720x405
Domácí

Zeman už neprezidentuje, dalšímu povýšení Koudelky nestojí nic v cestě

405819404_898935628264256_1342189620393576434_n
Ostatní literatura

Miloš Zeman znovu zavítal do světa literatury. Nyní cílí na své protivníky

Petr Fiala
Zahraniční

Ukrajina munici dostane do prázdnin, tvrdí Fiala. Pád ale nyní čeká další město

LGBTQ
Domácí LGBTQ

Senátoři posvětili svazek homosexuálních párů. Vůbec o něm ale nediskutovali