Ukrajina munici dostane do prázdnin, tvrdí Fiala. Pád ale nyní čeká další město

Do prázdnin bude mít Ukrajina část dělostřelecké munice z české iniciativy. Nyní však musí ustupovat ze svých pozic, kde čelí masivní ruské přesile.

Petr Fiala

Premiér Petr Fiala nastínil další kroky v české pomoci Ukrajině.
Zdroj: Facebook/Petr Fiala

  • Premiér Petr Fiala nastínil další kroky v české pomoci Ukrajině.
  • Zdroj: Facebook/Petr Fiala

V únoru českým prezidentem Petrem Pavlem ohlášená iniciativa o hledání dělostřelecké munice pro Ukrajinu mimo země Evropské unie, bude mít první výsledky. Premiér Petr Fiala (ODS) při dnešním jednání v sídle NATO oznámil, že první granáty pořízené v rámci této akce, dostane ukrajinská armáda do letních prázdnin. Podle zpráv, které Fiala poskytl zahraničnímu tisku, by měl tak Kyjev dostat 180 tisíc kusů munice. Nyní česká strana pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů střel, na které zároveň Fialův kabinet shání peníze. Dosud se mu podařilo přesvědčit zhruba 20 států, kdy vybrané peníze, společně s českým vkladem, zaplatily zmíněných 180 tisíc kusů granátů.

Situace na ukrajinské frontě se za poslední dny zdramatizovala. Prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že není v silách jeho armády ubránit město Černihiv, na který v těchto chvílích postupují ruské jednotky. Zelenskyj znovu připomněl, že čeká na dodávky dalších zbraní a peněz, ovšem podpora zahraničí začíná slábnout.

Klíčová je pro Kyjev americká pomoc, která je už několik měsíců zablokována ve Sněmovně reprezentantů. O její uvolnění při své návštěvě Washingtonu na začátku tohoto týdne požádal právě Fiala, který o ukrajinské otázce jednal i s prezidentem Joem Bidenem.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0868926235
Zahraniční

Vévodkyně z Edinburghu navštívila Kyjev jako první zástupce královské rodiny

newspaper_read_man_pensioners_paper_news_messages_lack_of_understanding-1014986
Domácí

Důchodci dostanou od ledna přidáno více než letos. Předvolební tah, tvrdí opozice

profimedia-0868852541
Krimi

Žádná válka, ale alkohol. Vražda ukrajinských vojáků už má motiv

a-ukrainian-soldier-stands-guard-in-a-bunker-as-part-f2a17d-1024
Zahraniční

Situace není dobrá, přiznávají Ukrajinci a spoléhají na mírovou konferenci